Bilić: Kad sam čuo da ne idemo na SP, htio sam se ubiti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ostali ste! Znači, Vučević ne treba kuhara u svom restaurantu na Bačvicama?

- Četiri godine za izbornika je optimalno, možda je čak i to predugo, reprezentacija nije klub. Mnoge se stvari moraju poklopiti da ostaneš šest ili više godina!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je spušten zastor na kvalifikacije za SP, mediji su rekli - Bilić je “dead-man walking”! No, mediji često griješe, Bilić je u anketama i po općem mišljenju javnosti i nakon debakla predstavljen kao “smokvin list” na golom tijelu hrvatskog nogometa. I ostao je...

Kakva je bila noć nakon što je Ukrajina pobijedila Englesku? Teško je bilo biti sam tih sati?

- Teško i razočaravajuće! Većina ljudi je pobjedu Engleske uzimala kao realnu i normalnu stvar. Ja sam mislio drukčije, nisam želio lagati sebe i druge, znao sam da Engleska može i izgubiti. Kao što su se mučili s Ukrajinom u Londonu, kao što su igrali nulu do 55. minute s Andorom, kao što su u Kazahstanu izgledali blijedo, samo su protiv nas briljirali! Njihov poraz u Dnjepropetrovsku nije bio šok, samo razočaranje. Osjećao sam se prazno, ali ne i prevareno, kao većina Hrvata. Nakon toga je atmosfera i u nas postala klimava, jedva smo izvukli taj Kazahstan...

Buđenje je bilo grozno?

- Nisam znao da li da se ‘umijem ili ubijem’...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda ste se sudarili s kritikama. Narod vam je želio pružiti još jednu priliku, jer, narodu ste simpatični, novinari su vas smjenjivali. Koji je detalj presudio da se odlučite na ostanak?

- Željeli smo ostati jer smo shvatili da smo ispali zbog banalnih razloga. I nije to bila odluka, već želja, nada da će nam pružiti još jednu priliku. Za to su morali biti igrači, za takvu odluku smo morali dobiti podršku javnosti, a s tim se trebao složiti i poslodavac. Za igrače smo znali, oni su bili uz nas, puls javnosti smo osjetili. Ankete s ulica su pokazale da nismo izgubili kredit kod običnih ljudi. No, rekli smo ‘da’ tek kada nam je i Vlatko Marković rekao da bi želio produljiti suradnju, ipak smo ovisili o stavu nogometne vlade.

Mijenja li se sada odnos prema medijima, koji su vas slali na giljotinu?

- Može nam se sviđati nečije mišljenje ili ne, ali i na ‘sječu glava’ bili smo spremni! Cijeli život smo u tom poslu, sve je to ples na tankoj žici. I u najsvjetlijim trenucima našeg mandata, nakon pobjeda nad Engleskom, znali smo se zapitati - kako ćemo se ponašati kad krene po zlu? Znamo da su otrovni članci već napisani i čekaju u ladici. Prihvaćamo nogometnu kritiku, ali poduprtu argumentima, ne želimo se upuštati u paušalne razgovore.

Hoćete li ići u Južnu Afriku? Ondje će najvjerojatnije igrati i neke momčadi s kojima ćemo se sudariti u kvalifikacijama za EP?

- Može se dogoditi da nikoga od naših suparnika neće biti tamo. Ali, to je mala mogućnost. No, pratit ćemo sve momčadi iz naše kvalifikacijske grupe, koja će u veljači biti izvučena u Varšavi.

Možda ćete biti komentator nekih novina ili TV postaje?

- Javljaju se i novine i televizije, glasnogovornik Gavran mi je rekao da me traže Daily Telegraph, za koji sam nekada pisao kolumne, i BBC. Međutim, ne želim nauštrb važnih utakmica prihvatiti taj posao.

Jeste li našli nasljednika Nike Kovača?

- Teško je nadomjestiti braću Kovač, koji su u kabini i na terenu bili produžena ruka stožera. Znamo da Darijo Srna nije Niko Kovač, ali ni Kovač nije Srna! Ako je Luka Modrić lider igre, Srna ima sve kvalitete da bude vođa i kapetan. Zapravo, tražimo grupu igrača koji će nadomjestiti Niku Kovača. Uvijek smo imali sedam, osam igrača koji su stajali uz Niku i koji su bili kičma momčadi. Kičmu imamo i danas, dozrela je grupa igrača poput Ćorluke, Modrića, Kranjčara i Eduarda i oni će biti najčvršće karike ovog lanca. Tako nije bilo u Moskvi, kada smo igrali prvu utakmicu, u Moskvi su odgovarali samo za sebe i svoju igru, ali danas moraju vući i druge. I ne samo Srna, Modrić, Kranjčar, Ćorluka i Eduardo, već i Šimunić, Križanac, Olić i Runje. To je bio prvi uvjet da nastavimo u istom sastavu. I kada smo hladnih glava ustanovili da imamo 15 igrača na koje možemo nasloniti našu ambicioznost, koji mogu iznijeti stvar, ostali smo.

jutarnji list

Vezani članci