Interventna policija spriječila sukob hrvatskih i srpskih navijača; Branitelji: navijanje u Vukovaru vraća nas u devedesete

Vidi originalni članak
Zahvaljujući pravodobnoj reakciji interventne policije u petak poslijepodne u Vukovaru je spriječen fizički sukob hrvatskih i srpskih navijača. Naime, u Vukovaru se igra EP za košarkašice do 18 godina na kojem nastupa i reprezentacija Srbije koja je danas igrala protiv Potugala, a i ovaj put, kao i dan ranije protiv Grčke bodriti ih je došlo dvjestotinjak mlađih navijača, uglavnom Srba iz Vukovara i njegove okolice.

U poluvremenu utakmice nekolicina srpskih navijača poželjela je izaći iz dvorane kako bi se sukobili sa pedesetak hrvatskih navijača koji su se stacionirali na terasi kafića nasuprot dvorane Dražena Petrovića. No, policija ih je u tome spriječila i privela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interventna policija je po završetku utakmice napravila živi zid između hrvatskih i srpskih navijača koji su se u koloni udaljili u smjeru Borova Sela. Sukob je bio jedino verbalne prirode.

Podsjetimo, dan ranije u dvorani se dogodio incident kada su srpski navijači, između ostalog, izvjesili i zastavu Srbije sa ćiriličnim natpisom Vukovar zbog čega je jedan 23-godišnjak i prekršajno prijavljen.

Ovaj put navijačima Srbije nije bilo dopušteno unošelje srpskih zastava.

A Vukovarska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada izrazila je šokiranost jučerašnjim incidentom na košarkaškoj utakmici između juniorki Srbije i Grčke u Vukovaru, ocijenivši skandiranje i navijanje "Ovo je Srbija i srpski Vukovar" najnovijom eskalacijom mržnje prema hrvatskoj državi koje nas vraća u vrijeme prije početka Domovinskog rata.
"Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara neugodno je iznenađena i šokirana najnovijom eskalacijom mržnje prema Hrvatskoj državi, a posebno prema svemu što je Hrvatsko, u hrvatskom gradu Vukovaru, od strane pripadnika srpske nacionalne manjine", stoji u današnjem priopćenju.

U braniteljskim udrugama smatraju da se ove provokacije događaju zbog dosadašnje pasivnosti hrvatske Vlade i policije na slične događaje u Vukovaru, a posebno u Borovo selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što je nakon jučerašnjeg skandiranja procesuiran samo jednan navijač smatraju "smiješnim i tragikomičnim", te se pitaju "da li je potrebno da netko zaista izgubi glavu pa da policija počne provoditi hrvatske zakone, da počne procesuirati izgrednike, huligane, pod krinkom navijača".

"Nakon svega viđenog bez komentara ostaju političke vođe Srba u Hrvatskoj, Pupovac i Stanimirović, a svjedoci smo njihovih reakcija na daleko manje ekscese s hrvatske strane. Gospodo hrvatski političari i hrvatski građani, kada ćete već shvatiti da su u Vukovaru ugrožena prava Hrvata, mi Hrvati postajemo građani drugog reda, a vi to mirno promatrate. Dokad? Probudite se, počnite provoditi hrvatske zakone i u Vukovaru, jer vrijeme vam polako istječe", ističu udruge.

Vukovarsko-srijemska policija prekršajno je prijavila 23-godišnjeg Vukovarca koji je bio dio skupine koja je tijekom jučerašnje košarkaške utakmice između juniorki Srbije i Grčke na tribinama vukovarske dvorane izvjesila zastavu na kojoj je ime Vukovara bilo ispisano ćirilicom. Policija mu je zabranila posjećivanje sportske dvorane Dražena Petrovića u Vukovaru u narednih osam dana.

 

Vezani članci