GYOR Članovi 'Hercega' imali jako zapažene nastupe na europskom kupu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Proteklog vikenda održan je europski kup u judou u Mađarskoj u gradu Gyoru udaljenom 650 kilometara od Mostara. Na kupu su sudjelovale reprezentacije Europe i Azije točnije njih 29. Među tih 29 ekipa bila je i Bosna i Hercegovina. Veliki dio reprezentacije Bosne i Hercegovine čine i judaši najmlađeg mostarskog judo kluba 'Herceg'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gyoru je pet članova 'Hercega' sudjelovalo na natjecanju i to Ivana Buntić, Lana Čović Stanić, Nina Grubišić Čabo, Ivan Milićević i Ivano Đinkić. Najveći uspjeh ostvario je Đinkić - 73 kg osvojivši vrlo dobro peto mjesto u konkurenciji od čak 41 judaša. 

U prvom kolu Đinkić je savladao Derek Marczaka iz Velike Britanije. Drugo kolo donijelo je veliki test i prvog nositelja turnira Lucia Tavolettu iz Italije. Ovaj meč Ivano pobjeđuje u posljednjim trenucima regularnog dijela i tako ostvaruje najveću pobjedu u svojoj judo karijeri. U trećem kolu pobjeđuje Bulcsu Pintera iz Mađarske. U četvrtfinalu Ivano u borbi punoj preokreta ipak pobjeđuje još jednog Mađara i nositelja Tamas Csanya.

Polufinalni meč gubi od predstavnika Rumunjske Davida Glige i tako ostaje bez finala.

U borbi za treće mjesto ne uspijeva pobijediti Mađara Balazs Bertalana i tako na žalost ostaje bez medalje. Podsjetimo, Đinkić je državni prvak i ovogodišnji prvak Balkana što ga svrstava u jednog od najboljih judaša koje Bosna i Hercegovina trenutno ima.

"Ovo peto mjesto će donijeti značajan broj bodova za Đinkića i na svjetskoj i europskoj rang ljestvici te je za očekivati da će od sljedeće godine Ivano biti među nositeljima. To je na ovakvim natjecanjima jako bitno radi lakšeg ždrijeba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, već u drugom kolu Ivano je išao na prvog nositelja, a s ovim bodovima i s bodovima koje je već ranije osigurao to od slijedeće godine vrlo vjerojatno neće biti slučaj.  Ovo je zaista veliki rezultat za Đinkića budući da je on tek ulazna godina kadeta, a u našem sportu kadetska konkurencija traje tri godine", izjavio je glavni trener judo kluba 'Herceg' Marko Zrimšek.

Osim Đinkića najzapaženiji nastup imala je i Nina Grubišić Čabo - 70 kg. Ona je došla među osam najboljih judašica Europa kupa. Pobjedila je u borbama protiv Rumunjke Rebece Caraghiuela i Čehinje Anne Krouzove. Zaustavljena je u četvrtfinalu od Latvijke Navickajite Marte.

Čović Stanić bila je bolja u prvom kolu od Mađarice Baszanyi Dorke, a poražena je u slijedećem kolu od Latvijke Barbare Endriekute. Ivana Buntić u prvom kolu prolazi Mađaricu Boglarku Bago, a njen put zaustavila je Latvijka Varvara Kuchar. Ivana Milićevića u prvom kolu zaustavio je Ukrajinac Mosin Oleksandar te nije imao pravo na popravne borbe.

"Svi naši predstavnici na EU kupu u Gyoru su prva godina kadeta. Pred njima je još dvije godine kadetskog juda, a već ostvaruju zapažene nastupe. S pravom mislimo kako će se na europskoj razini u iduće dvije godine puno 'pitati' naše momke i cure. Ovim putem još jednom od srca čestitam našim momcima i djevojkama na izvrsnom nastupu u Gyoru. S ovakvim pristupom treningu i natjecanju granica je sami vrh europskog juda, što je i konačni cilj našeg kluba", dodao je Zrimšek.

Nakon turnira Hercegovci i Hercegovke ostali su na trodnevnom sparing kampu te su imali priliku napredovati uz najbolje europske i azijske judaše. Osim ekipe koja se natjecala na kupu, kampu je prisustvovala i Gabriela Raič, državna prvakinja te brončana s prvenstva Balkana ove godine. 

Ona tek slijedeće godine ulazi u kadetsku konkurenciju te je također jedna od perspektivnih sportaša 'Hercega'. Do kraja godine judo klub 'Herceg' ima u planu i još nekoliko turnira. Osim natjecanja, 'Herceg' će za svoje članove i organizirati polaganje za više judo pojaseve.

Vezani članci