Kakav faks, stalno sam na internetu osim kad jedem

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

“Ta ovisnost pogađa čak 40 posto korisnika interneta”, rekao je psihijatar Federico Tonioni. Simptomi su slični onima u narkomana i alkoholičara, a najugroženije su osobe između 14 i 40 godina.

Prekida samo kad spava
“Sve svoje vrijeme provodim na internetu, prekidam samo kad jedem ili spavam”, priznao je 25-godišnji Marko, jedan od prvih pacijenata na rimskoj klinici. “Ovisnost se polako razvijala, a ja sam sve više vremena posvećivao Facebooku, chatu i videoigricama. Na kraju je to postalo moj jedini interes”, kazao je Marko, koji je zbog svog problema napustio studij ekonomije. Pomisao da se vrati prijašnjem načinu života kad je išao na fakultet i u slobodno vrijeme igrao nogomet s prijateljima u Marka izaziva nervozu.

Problem mu je ostaviti računalo i toliko da ode dr. Tonioniju na seansu.

Jedna druga ovisnica napisala je na forumu o ovisnosti o računalu: “Željela bih potražiti pomoć, ali ne mogu se ni na to prisiliti!” Ona više ne zna kakav je normalan život jer postoje samo “ona i njezin kompjutor u mračnoj i hladnoj sobi”.

Dr. Tonioni na sve kaže: “Emocionalni kontakt s drugim pacijentima presudan je u terapiji kako bi ponovno naučili komunicirati. Internet je, ne zaboravite, tek virtualan svijet pun senzacija, ali siromašan emocijama. On vam pruža iluziju da nadzirete druge i sliku koju imaju o vama, a pritom vas govor tijela ne može izdati.”

Ne “oživljujte” prijatelje
I dok u Rimu tek započinju, u zagrebačkoj bolnici Vrapče već dulje liječe ovisnike o Facebooku i internetu općenito. Tako je psihijatar dr. Ante Bagarić za Večernji list istaknuo da je Facebook samo privid komunikacije i da zato odgovara ljudima koji teško započinju stvarnu komunikaciju.

Skeptičan je i prema traženju starih prijatelja preko Facebooka jer je to neprirodno; s godinama se naše potrebe za prijateljstvom mijenjaju.

“Facebook može biti i opasan jer na njemu neuravnotežene osobe ispunjavaju svoje maštarije koje se ne usude činiti u stvarnosti”, upozorava dr. Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Večernji list)

Vezani članci