Danas je Svjetski dan slobode medija, u EU traži modele kako suzbiti pritiske na novinare

Vidi originalni članak
Slobodno novinarstvo nalazi se pod sve većim pritiskom i Europska unija je riješena braniti slobodu medija u okviru svojih granica i širom svijeta, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini povodom Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja, prenosi Klix.ba.

Istaknula je kako postoji sve više pokušaja da se ograniči prostor za slobodne medije, između ostalog i sustavnim podrivanjem njihove pouzdanosti, rekavši kako je "previše novinara je izgubilo živote ili su ugrozili živote otkrivanjem istina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogherini je rekla kako EU promovira slobodne medije i osigurava sredstva za projekte koji unapređuju kvalitetno novinarstvo, medijske slobode i pristup informacijama od javnog značaja.

Na Svjetski dan slobode medija proslavljamo ključnu ulogu slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i točnih vijesti, već i kao stuba demokracije. Kvaliteta demokratskih procesa povezana je sa stanjem slobode izražavanja, kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokracije bez istinski slobodnih medija, kazala je šefica europske diplomacije, prenosi Europska služba za vanjske poslove.

Ona je ukazala na značaj kontrolne uloge istraživačkog novinarstva u društvu, navodeći kako ono pomaže da vlade i institucije na svim razinama budu odgovorne za svoje postupke.

Dodala je da dezinformacije imaju veliki potencijal da negativno utječu na demokratske procese i javne debate širom svijeta i da EU nije izuzetak.

Zbog toga je, navela je Mogherini, EU pokrenula "Akcijski plan protiv dezinformacija" kojim se jača otpornost europskih društava na dezinformacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan se fokusira na bolje otkrivanje dezinformacija, koordinaciju i zajedničko djelovanje Unije i njenih članica, podizanje svijesti javnosti i osnaživanje građana, navela je ona.