"Narednik James" odnio Oscare za najbolji film i režiju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Cijela dodijela je prošla u znaku obračuna 'Narednika Jamesa' i mega hita bivšeg supruga Kathryn Bigelow Jamesa Camerona ' Avatar'.

Na kraju je 'Narednik James' odnio uvjerljivu pobjedu jer je osvojio i Oscara za najbolji film.

'Avatar', koji je kao i 'Narednik James' bio nominiran u devet kategorija, na kraju je zlatne kipiće skupio samo u tehničkim kategorijama: najbolju kameru, najbolju scenografiju i, očekivano, najbolje vizalne efekte.

'Narednik James' je uz spomenuta dva osvojio i Oscare za najbolji originalni scenarij, najbolje zvučne efekte, te najbolju montažu i najbolju zvučnu montažu.

Među ljudima čiji je Oscar dočekan s najviše odobravanja našao se Jeff Bridges koji je dobio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu 'Crazy Heart'. Bridgesu je ovo bila peta nominacija, a ovo je prvi put da je uspio uzeti nagradu.

Iz istog je filma nagrađena i pjesma 'The Weary Kind'.

Najboljom glavnom ženskom glumicom je pak proglašena Sandra Bullock za film 'The Blind Side'.

Najbolji glumcem u sporednoj ulozi proglašen je, također očekivano, Austrijanac Christoph Waltz za genijalno odglumljenog nacističkog pukovnika Hansa Landu u Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima'.

Najboljom glumicom u sporednoj ulozi je pak proglašena Mo'Nique za ulogu u filmu 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire' koji je ujedno nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij.

Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je crtić ' Nebesa' koji se natjecao i u kategoriji najboljeg filma.

Možda najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji stranog filma. 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea nije dobio Oscara nego je zlatni kipić dodijeljen argentinskom filmu 'El Secreto de Sus Ojos'.

SLOBODNA DALMACIJA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci