Na današnji dan rođena je kraljica popa, a preminuo kralj rocka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na današnji dan, 16. kolovoza 1958. rođena je američka pjevačica i glumica Madonna Louise Ciccone, poznata kao Madonna, jedna od najpopularnijih pjevačica krajem 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodala je više od 300 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis 'Time' ju je proglasio jednom od '25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća' zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije.

Nakon pokušaja pjevanja u nekoliko pop grupa, 1983. godine izdaje debitantski album. Zatim je uslijedila serija albuma koja joj je donijela ogroman uspjeh i popularnost.

Većina njenih pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije 'Like a Virgin', 'Papa Don't Preach', 'Like a Prayer', 'Vogue', 'Frozen', 'Music', 'Hung Up', i '4 Minutes'. Osim glazbe, Madonna se okušala i na filmu, te je od strane kritičara naišla na odobravanje za ulogu u filmu 'Evita'.

Madonna je također modna dizajnerica, spisateljica knjiga za djecu, filmska redateljica i producentica. Smatra se poslovnom ženom. 1992. godine je zajedno s 'Time Warnerom' osnovala diskografsku kuću 'Maverick', a 2007. je sklopila do tada nevjerojatan ugovor vrijedan 120 milijuna $ s 'Live Nationom'.

Madonna živjeli

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na današnji dan, 16. kolovoza 1977. umro je američki glazbenik Elvis Aaron Presley (rođen je 8.1.1935.), 'kralj rocka', izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Prodao je više od 150 milijuna ploča i igrao u dvadesetak filmova. Umro je u 42. godini zbog prekomjerne upotrebe alkohola i droge.

U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima 'That s All Right Mama' i 'Heartbreak Hotel', a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. godine filmom 'Voli me nježno'. Većinom je igrao u glazbenim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Vezani članci