Danas 3. siječnja slavi 60-ti rođendan: Mel Gibson

Vidi originalni članak
Slavni Oskarovac Mel Gibson koji je slavu započeo u filmu »Mad Max« u kojem je glumio policajca osvetnika i režirao »Hrabro srce« i »Pasiju«, film o zadnjih 12 sati Isusova života, u nedjelju 3. siječnja slavi 60-ti rođendan.
Rodio se u Peekskillu u New Yorku. Unuk je australske operne pjevačice koja je s obitelji doselila u SAD. No, njegov otac nakon teže ozljede na željeznici gdje je radio, dobiva određenu financijsku odštetu koju je iskoristio kako bi se s obitelji vratio u Australiju. Gibson je imao 12 godina.

Studirao je na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti i kao student debitirao je u trileru »Summer City»' 1976. Prvo filmsko iskustvo nije mu donijelo slavu, ali ga je zato pripremilo za velike uspjehe koji će uslijediti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina 1979. bila je prekretnica u karijeri mladog glumca. Sve je započelo ulogom retardiranog mladića u romantičnoj drami »Tim«. Gibson se izvrsno snašao u vrlo zahtjevnoj ulozi osvojivši australski ekvivalent Oscaru. Taj mu je uspjeh donio glavnu ulogu u filmu »Mad Max»za što je dobio i prvi značajniji honorar od 15.000 dolara.

Film je postigao ogroman uspjeh ne samo u Australiji, već i u SAD-u i čitavom svijetu zaradivši više od 100 millijuna dolara.

Ubrzo je usljedio nastavak, »'Mad Max: The Road Warrior« koji je pokazao kako veliki uspjeh prvog filma nije bio slučajan.

Gibson je nakon toga surađivao sa sunarodnjakom, australskim redateljem Peterom Weirom s kojim je snimio dva filma uzastopno. U ratnoj drami »Gallipoli« (1981.) nastupio je u ulozi mladog vojnika, a u romantičnoj drami »Year of Living Dangerously« (1983.) kao mladi novinar. Godine 1984. pojavio se uz Anthonya Hopkinsa u »The Bountyu«, odigravši ulogu koju su prije njega glumili Crark Gable i Marlon Brando.

Kraj osamdesetih i početak devedesetih karijeru mu je obilježila uspješna trilogija akcijskih komedija »Lethal Weapon« u kojima s Dannyem Gloverom čini jedno od poznatijih partnerstava u buddy-buddy filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najplodnije razdoblje glumčeve karijere započelo je dirljivom dramom »Forever Young« (1992.) u kojem je odglumio jednu od zapaženijih uloga.

Kao režiser 1993. debitirao je u »The Man Without A Face« u kojem se pojavljuje i ispred kamere. Godinu dana kasnije uslijedio je »Maverick«.

Vrhunac karijere mu je 1995. kada je režirao i nastupio u glavnoj ulozi povijesnog, epskog spektakla »Bravehart« (Hrabro srce) s kojim je osvojio pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.
Okušao se i za mikrofonom posudivši glas animiranom »Pocahontasu« (1995.) te pijetlu u glinenom »Chicken Runu« (2000).

Njegov posljednji, a po nekima i najveći projekt je »The Passion of the Christ« (Pasija), priča o posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Veliki je vjernik i otac šestero djece.

Hina

Vezani članci