Otkrijte kakvi ste u ljubavi!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Američka profesorica antropologije Helen Fisher stoji iza ove zanimljive i tako surove teorije o ljubavi. Talijanski časopis "Psicologia e salute" objavio je njen rad u kojem antropologinja klasificira predivan osjećaj ljubavi prema "tipovima hormona", piše portal budi.in.

Slika Fisher, naime, tvrdi kako se ljubav stvara kada se aktiviraju sljedeći hormoni: dopamin, serotonin, estrogen i testosteron. Dopamin je odgovoran za emocije i mentalne reakcije, serotonin stvara osjećaj sreće i pozitivno raspoloženje, estrogen je odgovaran za nježnost, a testosteron je odgovoran za strast i libido.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome je ova antropologinja podijelila četiri tipa ljubavi, naravno uzimajući u obzir različite hormone.

Osoba kod koje dominira dopamin je strastvena, no nije za duže veze. "Dopamin" tip izgara za ljubav, ali to čini brzo i ljubav je kratkog vijeka.

"Serotonin" ljubavnici su pak dugotrajni i na njih se možete osloniti. Oni su u potpunosti posvećeni ljubavi i izgradnji veze.

"Estrogen" tipovi su nježni, oni su puni emocija, no s njima ćete proživjeti različite scene.

Za kraj su tu "testosteron" ljubavnici koji su često sebični i znaju biti tirani u vezi. No oni su također fokusirani na stvaranje obitelji. Kad je veza u pitanju, oni žele da se razvija upravo onako kako su oni zacrtali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dopamin" tip, "serotinin" ili pak "testosteron" ljubavnik - možemo li ljubav uistinu svesti tek na mješavinu hormona?

Vezani članci