Sarajevska studentica: Jesam lezbijka! Knjižničarka: Da si moja kćer ja bih te ubila

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naime, studentima se prije dobrovoljnog darivanja krvi davao formular Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koji su bili dužni popuniti. Studenticama Lamiji Topčagić i Nedžmina Šeti i studentu Amaru Numanoviću zasmetalo je što su u odjeljku "Osobe koje ne trebaju davati krv" navedene "osobe koje imaju povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima".

Spomenuti obrazac je odobren od Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, a odredba o tome da homoseksualne osobe ne bi trebale davati krv vjerovatno je uvrštena iz straha da je među tom populacijom raširnija pojava infekcijom HIV-a - može se pretpostaviti da je prepisan i preveden neki od starijih pravilnika s engleskog govornog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, uvidom u sadržaj formulara, spomenute studentice i student obratili su se dekanovim uredu te ukazali na, po njima, diskriminatorsku stavku u formularu. Dobili su informaciju da Filozofski fakultet nije odgovoran za sadržaj formulara.

O onome što se dalje događalo u priopćenju su svoju inačicu i komentar slučaja naveli iz Udruženja Okvir koje je nastalo nakon neodržanog sarajevskog Queer festivala iz 2010. godine i bavi se promocijom interesa LGBTIQ populacije:

- Studenti, vidno razočarani situacijom, upozoravali su ostale da je pomenuti formular diskriminatoran i suprotstavljen temeljnim ljudskim pravima. Nakon toga, jedan od bolničara fizički je nasrnuo na studenta Amara Numanovića. Da stvar bude gora, knjižničarka , uposlenica Filozofskog fakulteta, nazvala je studente narkomanima i propalim studentima, na što je student Amar Numanović negirao da je "propali student" i dodao da se bori za temeljna ljudska prava koja formular krši. Lamija Topčagić dodala je da nije narkomanka, ali da jeste lezbijka te da su i njena prava spornim formularom ugrožena. Knjižničarka je na to odgovorila: "Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu", te je nakon toga nazivala pogrdnim riječima. Na kraju je knjižničarka dodala da će studente sačekati poslije nastave ispred zgrade fakulteta.

Studenti, u strahu za osobnu sigurnost (obzirom na cjelokupnu situaciju), napustili su zgradu fakulteta i uputili se u obližnju policijsku postaju. Fakultetske kolege su vidno uznemirene studente nastojali umiriti. U policijskoj je postaji podnesena prijava protiv bolničara i knjižničarke  koji su na njih nasrtali, vrijeđali i prijetili.

Udruženje građana Okvir, povodom pisanog incidenta, smatra se obaveznim reagirati i upozoriti javnost na nedopustivost ovakvog ponašanja bilo gdje, a naročito u zgradi javne, obrazovne institucije. Ovakvim postupkom jasno je da su i bolničar i knjižničarka / bibliotekarka izvršili uznemiravanje, kao oblik diskriminacije, koji se sastoji u ponižavanju i omalovažavanju na temelju seksualne orijentacije au skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH - zabrana diskriminacije na temelju spolnog / seksualnog identiteta - čl. 2. stavak 1, i čl. 6., oblici diskriminacije: izravna diskriminacija, neizravna diskriminacija, uznemiravanje, spolno uznemiravanje, mobing, segregacija, izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije i poticanje na diskriminaciju - čl. 3 i 4..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokoobrazovne institucije dužne su, prije svega, pružiti sigurnost svojim studentima a posebno ukoliko dignu glas braneći svoja prava. Smatramo nužnim i navesti diskriminatorne odredbe zakona iz oblasti zdravstva koje uopće dopuštaju tako konstruirane imperative u formularu za dobrovoljno darivanje krvi. Također, nečuveno je takvo nasilničko i vrijeđajuće ponašanje kako knjižničarke navedenog fakulteta, tako i prisutnih bolničara.

Ovim povodom, udruženje građana Okvir daje krajnju osudu takve nesigurnosti i traumatične atmosfere u kojoj studenti imaju da djeluju. Svakako se nadamo da će počinitelji biti propisno kažnjeni za ovaj vandalizam i barbarstvo.

Doznajemo.com

Vezani članci