Je li konzumacija alkohola dobra za naše zdravlje? Evo kako razmišlja veliki broj Hrvata

Vidi originalni članak
Naime, među brojnim pitanjima u opsežnom, metodološki preciznom i kvalitetnom istraživanju bilo je i ono zašto se pije, a od Hrvata koji spadaju u kategoriju onih koji su pili u posljednjih 12 mjeseci, njih 17,7 posto kazalo je kako to čine jer je to dio zdrave prehrane, a 14,4 posto ih je reklo kako je to zdravo.

U tom uvjerenju kako je pijenje zdravo Hrvati su uvjerljivo na vrhu među svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje, dok je u većini ostalih segmenata Hrvatska ispod prosjeka obuhvaćenih europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturološki prihvatljiv

Takav stav posljedica je prijašnjih smjernica prema kojima je umjereno konzumiranje alkohola zdravo, oko čega se i danas lome koplja premda novije smjernice, uključujući i one Svjetske zdravstvene organizacije, kazuju kako pijenje nije zdravo.

No, u Hrvatskoj je alkohol kulturološki prihvaćen i ni jedno događanje ne može proći bez njega, a sad je na stručnjacima da rezultate istraživanja iskoriste za izradu novog akcijskog plana i smjernica vezanih uz konzumaciju alkohola.

Naime, naglašava se kako je u cilju smanjenja štete povezane s alkoholom važno podizanje svijesti i informiranje, kao i praćenje pojavnosti rizične konzumacije alkohola. Kako bi mogli donijeti racionalne odluke, potrošači trebaju biti informirani ne samo o karakteristikama proizvoda i korisnim svojstvima, nego i o rizicima kojima će biti izloženi zbog njihova konzumiranja.

Glavni ciljevi istraživanja u okviru Zajedničke akcije Europske unije za smanjenje štete povezane s alkoholom bili su pružanje osnove za usporednu procjenu i praćenje epidemiologije alkohola, uključujući količinu popijenog pića, obrasce pijenja i štete povezane s alkoholom u EU-u, te jačanje kapaciteta u usporednoj metodologiji istraživanja alkohola i sve veći interes za korištenje zajedničke metodologije u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je sudjelovalo 19 zemalja s ukupno 33.237 ispitanika. Hrvatski uzorak bio je 1500 ispitanika u dobi 18-64 godine, 49,9 posto muškaraca i 50,1 posto žena, a istraživanje je provedeno od 26. svibnja do 16. lipnja 2015. godine.

Glavna istraživačka područja bila su sociodemografske karakteristike ispitanika, konzumacija alkohola, ekscesivno epizodično pijenje, kontekst pijenja, motivi za pijenje/nepijenje, stavovi prema alkoholnoj politici, individualna šteta povezana s konzumacijom alkohola, šteta povezana s konzumacijom alkohola drugih osoba.

Gdje i s kim pijemo

Kad se radi o tome gdje i u kojim prigodama pijemo, istraživanje je pokazalo kako se alkoholna pića u prethodnih 12 mjeseci (jednom tjedno i češće) najčešće pilo u vlastitom domu - 29,7 posto, s prijateljima, kolegama i poznanicima - 29,5 posto, uz jelo - 25,9 posto te s članovima obitelji - 25,1 posto ispitanika.

Kad su u pitanju stavovi prema alkoholnoj politici, u Hrvatskoj su podjednako zastupljeni stavovi koji podržavaju kontrolu (mjesta i vremena prodaje, određivanje visoke cijene, zabranu oglašavanja, preuzimanje odgovornosti od javne vlasti/državnih tijela) i "laisses fair" stavovi (podržavanje isključivo osobne odgovornosti za posljedice uzrokovane pijenjem alkoholnih pića te npr. roditeljske odgovornosti za pijenje djece i/ili određivanje dobne granice).

Istraživanje je pokazalo i kako Hrvatska, uz Portugal i Rumunjsku, spada među zemlje s najvećom značajnom razlikom među spolovima: pet puta je vjerojatnije da će Hrvati u odnosu na Hrvatice imati problema s alkoholom.

Istraživanje institucija iz 19 država

Istraživanje je provedeno u Portugalu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Estoniji, Litvi, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i Hrvatskoj.

U našoj je zemlji nositelj istraživanja bio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kolaborativni partner Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a terenski provoditelj IPSOS plus agencija za istraživanje tržišta, medija i javnog mišljenja.

Istraživački tim iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo činile su: dr. sc. Iva Pejnović Franelić, dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psihologije, i Martina Markelić, prof. sociologije.

Uz alkohol je ‘zabavnije'

Kao motive pijenja u posljednjih 12 mjeseci (odgovori uvijek i gotovo uvijek) 38,3% navodi zato što pijenje čini zabave i proslave boljima, 26,4% zato što je zabavno, 25,2% zato što im se sviđa taj osjećaj, 17,7% zato što je dio zdrave prehrane, 14,4% zato što je zdravo.

Brojke

78,1 posto ispitanika u RH je izjavilo da je pilo alkoholna pića u posljednjih 12 mjeseci - 85,3 posto muškaraca i 71 posto žena.

21,9 posto ispitanika u RH izjavilo kako u posljednjih 12 mjeseci nije pilo alkohol, od čega 13,9 posto nisu pili alkohol u životu, a 8 posto su pili u životu, ali ne i u posljednjih 12 mjeseci.

66,2 posto ispitanika u RH u posljednjih 12 mjeseci pilo je pivo - 79,1% muškaraca i 53,4% žena.

58,2 posto ispitanika u RH u posljednjih 12 mjeseci pilo vino - 65,2% muškaraca i 51,3% žena.

45,4 posto ispitanika u RH u posljednjih 12 mjeseci pilo žestoka alkoholna pića - 54,9% muškaraca i 36,2% žena.

11,1 posto ispitanika u RH u posljednjih 12 mjeseci pilo alkoholna pića na ekscesivan način barem jednom mjesečno u posljednjih 12 mjeseci (pijenje 60g čistog alkohola za muškarce ili 40g čistog alkohola za žene u jednoj prigodi) - 16,7 % muškaraca i 5,5 % žena.

Slobodna Dalmacija

Vezani članci