FOTO  U Posušju obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite ŽZH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Županijskog stožera civilne zaštite u Posušju je svečanom sjednicom Županijskog stožera civilne zaštite obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku svečane sjednice nazočne je pozdravio zapovjednik Stožera i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović istaknuvši aktivnosti Stožera u protekloj godini, te da je Stožer je u potpunosti ostvario svoju zakonski utvrđenu zadaću u sustavu zaštite i spašavanja Županije Zapadnohercegovačke.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine na sjednici nazočni predstavnici svih struktura civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Republike Hrvatske.

„U ovoj godini nadam se da ćemo  uz pomoć Vlade Županije Zapadnohercegovačke i sredstava prekogranične suradnje započeti sa izgradnjom skladišta civilne zaštite, te Operativnog centra koji bi zadovoljavao zakonske propise za koje imamo projekte i sve dozvole. Isto tako imamo najavu značajnih ulaganja u opremanje vatrogasnih postrojbi“, rekao je između ostalog Martinović. 

Prikazan je i 6-minutni video o aktivnostima Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u 2023. godini.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili Nenad Radojčić vlasnik poduzeća za prodaju vatrogasne opreme i vozila Vatropromet iz Zagreba i Dženan Brkanić direktor Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju Zaključka Županijskog stožera civilne zaštite donesenog 7. veljače dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, postrojbama civilne zaštite i pravnim osobama za ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2023. godini. Ukupno je dodijeljeno šest pismenih pohvala civilne zaštite, tri zahvalnice, a najveće priznanje Županijskog stožera civilne zaštite Zlatna značka dodijeljena je načelniku Općine Posušje Anti Begiću.

Pismene pohvale dobili su: 1. Ivica Galić – vatrogasac DVD-a Gorica, 2. Petar Bušić – vatrogasac DVD-a Gorica, 3. Dragan Marušić – pročelnik GSS-a Široki Brijeg, 4. Vinko Mikulić – vatrogasac DVD-a Kočerin, 5. Boro Vukoja – Operativni centar civilne zaštite Grada Širokog Brijega, 6. Željko Ćavar – vatrogasac-dobrovoljac. Zahvalnice su dobili: 1. Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, 2. Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije, 3. Vatrogasno Grude. Nazočnima se u ime domaćina Općine Posušje i dobitnika priznanja civilne zaštite prigodnim riječima obratio načelnik Općine Posušje Ante Begić.

Dodijeljene su nagrade i priznanja za najbolje likovne radove djece predškolskog uzrasta i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Nagrade i priznanja u kategoriji likovnih radova djece predškolskog uzrasta dobili su: za 1. mjesto Davorin Mlinarević Cvetković iz Širokog Brijega, za 2. mjesto Elena Tomić iz Dječjeg vrtića  Petar Pan Ljubuški i za 3. osvojeno mjesto Josip Lončar iz Dječjeg vrtića Osmijeh Široki Brijeg.

Dodijeljena su i priznanja i novčane nagrade za najbolje likovne radove studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega. Priznanje i novčanu nagradu za 1. mjesto osvojila je Jelena Ramić studentica 3. godine Akademije likovnih umjetnosti, 2. mjesto osvojio je Nikola Majić student 1. godine Akademije likovnih umjetnosti, a treće mjesto osvojila je Iva Galić studentica 3. godine Akademije likovnih umjetnosti.

Nagrade i priznanja dodijelili su predsjednik povjerenstva za izbor najboljih likovnih radova Mile Ivanković i član povjerenstva Mario Naletilić.

U programu obilježavanja Dana civilne zaštite sudjelovali su i Zdravka Pišković voditeljica programa, te Ivana Bago, Mia Bago i Marijana Bomoštar koje su s tri glazbena broja upotpunili svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite  Županije Zapadnohercegovačke.

Prije održavanja svečane sjednice Stožera na Trgu hrvatskih branitelja pripadnici žurnih službi i službi za zaštitu i spašavanje izveli su pokaznu vježbu.

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u holu kino dvorane postavljena je izložba pobjedničkih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola, djece s poteškoćama u razvoju, djece predškolskog uzrasta i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu iz 2021., 2022., 2023. i 2024. godine.

Vezani članci