HSPF: Pomažu li „kaplani“ urušavanju BiH?

Vidi originalni članak

...na lokalnoj razini ponovno su nuspojava kampanje koja za cilj nije imala program, smjernice razvoja lokalne samouprave, već novo zastrašivanje. Prebrojavanje glasova i proglašavanje izbornih pobjednika, negdje važnije - gubitnika, u velikoj većini općina i gradova proteklo je mirno, u duhu demokratske Bosne i Hercegovine, onakve kakvu od 1995. poznajemo. Ipak, u nekim sredinama situacija nije jasna. Naime, u općini Srebrenica, koja se nalazi u Republici Srpskoj, reagirala je Jedinica za podršku MUP-a RS, te zauzela zgradu općinske administracije u kojoj se također nalazi izborni materijal, s jasnim zadatkom da zaustavi „krađu izbornog materijala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Srebrenice, situacija je kulminirala i u općini Stolac, gdje su izbori prekinuti. Osobe koje svoj identitet skrivaju pod maskama, članovi „Inicijative za Stolac", primjenom sile su otuđili izborni materijal s deset izbornih mjesta. Njihov pokrovitelj - Stranka demokratske akcije (SDA), čija je moć u Stocu koncentrirana u liku i djelu Salmira Kaplana, kandidata za načelničku poziciju u općini Stolac, podržala je napad. Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, te njegovog kolegu. Ivan Perić i Mario Raguž hospitalizirani su u SKB Mostar, potonji na jedinici za intenzivno liječenje.

Ovaj gnusni čin povrede demokracije i napada na instituciju pokazatelj je moralnih i drugih vrijednosti koje su duboko internalizirane u g. Kaplanu. Smatramo kako nadležne pravosudne institucije trebaju pokrenuti kazneni postupak protiv g. Kaplana. Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH da otkloni nezakonitosti, ukoliko su one primijećene, u radu Općinskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora u općini Stolac, te da se otkloni svaka sumnja u izborni proces - na demokratski i civilizirani način, kako Hrvati samo i znaju. Stranka demokratske akcije (SDA), kao stranka koja njeguje europske vrijednosti i teži vladavini prava i poštivanju temeljnih ljudskih sloboda, treba se ograditi od ovog čina, te osuditi fizički napad Salmira Kaplana na Ivana Perića i Marija Raguža. Jasno da nitko ne vjeruje da će se to uistinu dogoditi, no oči međunarodne zajednice uprte su u Sarajevo, koje se ponovno ponaša kao da nije glavni grad baš cijele Bosne i Hercegovine.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje ovaj nehumani i anticivilizacijski, možemo reći i barbarski čin. Ukoliko naše društvo prihvati ovakve malignosti kao normalnu pojavnost, svi oni rušitelji pravnog sustava ove zemlje će imati, vođeni Kaplanovim primjerom, temelja za to. Stoga se s pravom pitamo, pomažu li razni „kaplani" Bosni i Hercegovini da se uruši?

Ured za odnose s javnošću HSPF-a

Vezani članci