Cesta Neum – Stolac omogućit će razvoj poljoprivrede i turizma na jugu Hercegovine

Vidi originalni članak
Završeni su radovi na poddionici Stari Neum - Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, Babin Do - Oštrovac dugoj 1,7 kilometra, tunel Oštrovac dug 190 metara te poddionica Oštrovac - Broćanac duga oko pet kilometara. Trenutačno se radi na eksproprijaciji zemljišta Hutovo - Cerovica te se sklapaju sporazumi za poddionicu Broćanac - Prapratnica. Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta financira se iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Rok izgradnje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba, dugačkog čak 975 metara, koji počinje na lokaciji naseljenog mjesta Prapratnica, a završava u blizini naseljenog mjesta Hutovo na području općine Neum. Vrijednost radova je 23,057.197,66 KM, a izvode ih Euro-Asfalt i HP Investing. Tunel Žaba spada u zahtjevniju kategoriju tunela i podijeljen je u tri faze.

Prva obuhvaća iskop i primarnu oblogu, druga betoniranje tunela i sekundarnu oblogu, a treća su završni radovi (elektrovodovi, ventilacija i sl.). Uz glavni tunel, istodobno se radi i na pomoćnom dužine 730 m, koji je isključivo namijenjen za evakuaciju ljudi i za interventna vozila u slučaju nekih nesreća. Pri gradnji ovog tunela korišten je električni sustav miniranja, a važno je istaknuti da su na ovoj građevini projektirane i izvedene tri poprečne veze s pomoćnom cijevi. Zbog nepristupačnosti terena rad se odvija samo s jedne strane tunela. Rok za završetak radova predviđen je za listopad 2020. godine. Izgradnja tunela Žaba predstavlja još jedan korak realizaciji dugogodišnjeg projekta i približavanju Neuma i Stoca.

Značaj prometnice

Načelnik Neuma dr. Živko Matuško tvrdi da se na izgradnji ceste Neum - Stolac radi punim intenzitetom te se nada kako će radovi biti završeni prije ulaska Hrvatske u Schengen, što bi u suprotnom moglo stvoriti probleme za stanovnike Neuma. Ističe kako se izgradnjom ove ceste, osim pristupa obali i priobalnom prostoru, otvara i velika mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma na ovim prostorima.

Ova prometna dionica podijeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral inžinjering a.d. Laktaši, a vrijednost radova je 6,027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude, čija je vrijednost radova 5,924.253,83 KM. Sredstva za izgradnju ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH, a financiranje je omogućeno kreditom Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list

Vezani članci