Smilje iz Hercegovine moglo bi 'završiti' u destileriji u Ljubinju!?

Vidi originalni članak
Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić izjavla je da su prethodno na području Čapljine, Berkovića i Stoca organizirali grupu povratnika i raseljenih osoba koji su uz pomoć Agromediteranskog fakulteta iz Mostara obučeni za proizvodnju bilja za tvornicu u Ljubinju, te se nada da će se suradnja proširiti na kooperante širom Hercegovine.

Pojasnila je da će kooperanti u početku od tvornice dobiti plastenike i materijal za započinjanje proizvodnje, jer nemaju vlastitog novca da investiraju. Očekivanja su da će se uključiti više od 1.000 kooperanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Agromediteranskog fakulteta Ahmet Džubur rekao je da će Fakultet i u narednom periodu podržavati projekt, kroz daljnju edukaciju, analizu zemljišta, te davanjem konkretnih uputa za realizaciju projekata.

Naveo je da je fokus projekta na proizvodnji sadnica i podizanju plantažnih nasada smilja, te destitliranju, a poseban značaj ima revitalizacija kamenjara, odnosno rekultivacija zemljišta upotrebom teških strojeva.

Vlasnik firme Perfect export bilje Arsenije Ivanović istakao je da je njihova osnovna djelatnost uzgoj sadnica, plantažiranje, sakupljanje i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja, a da je riječ o visokokvlitetnim organskim proizvodima koji imaju zagarantiran plasman na zapadno tržište.

Dodao je da tvornica ima kapacitet za proizvodnju do 40 litara eteričnog ulja dnevno, u zavisnosti od vrste bilja, a planiraju proširenje pogona za odvajanje lista od grančice.

fena

Vezani članci