FOTO  Široki Brijeg: Otvoren stalni izložbeni postav Franjevačke galerije

Vidi originalni članak
...postav Franjevačke galerije čime je obilježen njezin srebrni jubilej, odnosno 25. obljetnica uspješnog djelovanja.

Fra Vendelin Karačić umjetnički voditelj Franjevačke galerije u svom obraćanju nazočnima govorio je o početcima djelovanja Franjevačke galerije i ulozi pokojnog fra Joze Pejića prvog i jedinog ravnatelja Franjevačke galerije."Neka ovaj postav bude dar svim ljudima dobre volje", rekao je na kraju svog obraćanja fra Vendelin Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalni postav moderne i suvremene likovne umjetnosti broji 229 izložaka, od kojih su neki iznimne vrijednosti. Autor izložbenog postava je povjesničar umjetnosti i kritičar Igor Zidić, a koautori su Josip Mijić mr. sakralnog slikarstva i fra Vendelin Karačić ravnatelj Franjevačke galerije.

Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i fra Tomislav Puljić širokobriješki gvardijan, fra Mate Dragićević tajnik Hercegovačke franjevačke provincije, Milan Bandić gradonačelnik Zagreba, Božo Biškupić bivši ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske, a stalni izložbeni postav je predstavio Antun Karaman.

„Franjevačka galerija dala je veliki doprinos da je Široki Brijeg danas kulturno središte ne samo Hercegovine, već i mnogo šire. Veliku zahvalu dugujemo našoj braći franjevcima, a ponajprije fra Jozi Pejiću i fra Vendelinu Karačiću", rekao je između ostalog Miro Kraljević gradonačelnik Širokog Brijega u prigodnom obraćanju nazočnima.

Izložbu je otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice uspješnog djelovanja Franjevačke galerije svojim nastupom upotpunila je klapa 'Dobrkovići' s nekoliko glazbenih brojeva i voditeljica Željka Šaravanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi stalni postav Franjevačke galerije s nešto više od 280 slika i skulptura otvoren je 25. srpnja 1990. godine. U to vrijeme fundus Galerije sadržavao je oko 1.000 likovnih djela izrađenih u svim slikarskim i kiparskim tehnikama, a danas ih je preko 4.500. U Samostanskoj riznici zasebnom odjelu Galerije izloženo je 20-ak slika starih majstora, te umjetnički oblikovani metalni bogoštovni predmeti i liturgijsko ruho, stare knjige među kojima i inkunabula iz 1493. godine.

Osnivači Franjevačke galerije imali uzore u franjevcima koji su, u još težim okolnostima, uz ulogu duhovnika preuzeli uloge prosvjetitelja i nositelja svekolikoga napretka. Tako su prvi visokoškolski studij u BiH, pod imenom 'Theologia domestica', otvorili 1867. godine. Na poticaj i uz veliku pomoć Franjevačke galerije 1996. godine osnovana je Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu.

Vezani članci