FOTO/VIDEO  Jablaničko jezero povuklo se iz Donje Rame

Vidi originalni članak
Toliko je bitna da se čak u svijetu vode i ratovi samo zbog nje. Bosna i Hercegovina je jedna od bisernih zemalja po količini i čistoći vode. Veliki dio tih voda su umjetna jezera nastala izgradnjom brana na uskim koritima rijeka. Jedno od tih jezera je i Jablaničko jezero, umjetna hidroakumulacija na rijeci Neretvi.

Prostire se od Jablanice do Konjica u sjeverno-istočnom pravcu, te od Jablanice u sjevero-zapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brana, visine 80 metara, čini da ovo jezero ima maksimalnu dužinu oko 30 km, površinu od 1440ha, a zapremina oko 290 hml pri maksimalnoj ispunjenosti. Najveća dubina mu je 80 metara, a oscilacije vodostaja su i do 25 m.

Sve su to obični podaci vezani uz jednu akumulaciju. Ali što je učinila ta akumulacija? Koje su njene prirodne posljedice? Kako se ona odrazila na sudbinu i živote ljudi? To su pitanja koja rijetko postavljamo.

Ovom akumulacijom zaustavljena je nemirna i hirovita rijeka Rama, hladna i divlja rijeka Neretva, potopljeni su dijelovi imovine i naselja uz njihov stari tok.

Uslijed slabijih padalina i slabijeg dotoka vode, ova kao i sve slične akumulacije, u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

U Ustirami i Gračacu, u općini Prozor-Rama, ostalo je samo korito rijeke Rame, koja je svojom snagom stoljećima urezivala svoje korito u okolni teren, i samo mrtva priroda nastala je stajanjem vode umjetnog jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrtva, bezlična, strahovita priroda, kojoj je jedina ljepota hladna rijeka Rama. Kako to sve izgleda kada se povuku vode, pokažu riječne i jezerske udubine, pogledajte u foto i video reportaži.

rama-prozor.info

Vezani članci