FOTO  Predstavljena knjiga Pruge koje su život značile, Stanisava Vukorepa

Vidi originalni članak

Pred brojnim domaćim pukom, gostima iz čitave Hercegovine, Sarajeva, Ploča i Dubrovnika te predstavnicima tiskovnih i elektronskih medija, ugledni predstavljači su biranim riječima iskazali pohvalu ove vrjedne knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su kako je knjiga PRUGE KOJE SU ŽIVOT ZNAČILE plod dugogodišnjega terenskog istraživanja autora Stanislava Vukorepa, sve u želji da se sačuva od zaborava spomen na bivše željezničke pruge (0,76 m) koje su život značile. Uskotračne je pruge Austro-Ugarska Monarhija planski gradila u Bosni i Hercegovini, a među najvažnijima je bio, s vojnog gledišta, željeznički koridor Gabela - Zelenika u Bokokotorskom zaljevu te pruge Uskoplje - Dubrovnik i Hum - Trebinje.

Na povezivanju željeznicom luka na Jadranu sa srednjom Europom najviše su ustrajali Dubrovčani i Bokelji, koji samostalno i preko Dalmatinskoga sabora traže od tadašnje vlasti iz Beča izgradnju željeznice od Dubrovnika do Sarajeva. To im je udovoljeno tek krajem 19. stoljeća kada je Monarhija dobila upravu nad Bosnom i Hercegovinom. Koridor i pruga su građeni ručno bez pomoći ikakvih strojnih pomagala od 1898. do 1901. kada je pruga puštena u promet.

To su bile pruge spasa koje su omogućavale vezu s ostalim djelovima svijeta, donijele suvremene uljudbene tekovine. Pruga je također omogućila zapošljavanje i rijetka je bila obitelj koja nije imala barem jednoga člana zaposlenoga na željeznici.

Komunistička partija je i pored gorućeg vapaja stanovništva, bez milosti ukinula pruge Gabela - Dubrovnik te Hum - Bileća - Nikšić 1976. Time se prekinuo lanac zapošljavanja ne samo na pruzi nego i u obližnjim gospodarskim centrima u koja su svakodnevno putovali žitelji naselja uz prugu. Tada je iz ovih naselja započeo najveći val iseljavanja domicilnog stanovništva.

U knjizi je, osim povijesnoga prikaza razvoja željeznice, prikazana i inventarizacija željezničke baštine - građevinske, industrijske i spomeničke. Danas je ta europska graditeljska i spomenička baština ostavljena na milost i nemilost vremenu i čovjeku.
Knjiga ima 500 stranica te kazalo imena i mjesta i oko 760 fotografija. Popisana je kompletna željeznička spomenička baština na teritoriju jugoistočne Hercegovine, Dubrovnika i Konavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost je vodio Ante Bender a u glazbenom dijelu večeri nastupili su HKUD Hutovo.

Vezani članci