FOTO  Umjetnička kolonija i vrhunski slikari ponovno u Neumu

Vidi originalni članak

Ovogodišnja umjetnička kolonija svečano je otvorena u  srijedu večer, 17.06., u hotelu Stella u Neumu, a izložba nastalih umjetničkih djela i njezino zatvaranje planirano je u subotu 20. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravne riječi svim nazočnima uputio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, te posebno naglasio kako je lijepo da je Umjetnička kolonija postala tradicijom u Neumu, te se zahvalio svim sudionicima, istaknutim umjetnicima, koji se rado odazivaju na ovu manifestaciju.

„Mi smo ponosni što smo domaćini jedne ovakve manifestacije već 17 godina. I ponosni smo što se vi, velika imena u slikarstvu i umjetnosti, svake godine odazovete u naš Neum i svojim radovima i stvaralaštvom pridonosite našem hrvatskom kulturnom nasljeđu."

Voditelj Umjetničke kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu, obratio se nazočnima:

„ Ova kolonija je više od tradicije. Nama je ovdje tako ugodno  da cijelu godinu čekamo kad ćemo u Neum! Ovoj ljepoti odgovaramo ljepotom i emotivnošću svojih radova."

Muzej galerija Neum i Općina Neum su i ove godine organizatori Umjetničke kolonije, i ujedno su i zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već dugi niz godina u Neumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zabavni program večeri bili su zaslužni članovi  HKUD "Lindžo" Neum koji su svojim izvedbama tradicionalnih plesova i pjesme oduševili nazočne. 

Predivne slike krajolika i bogatstva prirode Neuma i njegove okolice, sa različitim motivima i izričajima , koje su stvarane tokom svih ovih godina na Umjetničkoj koloniji u Neumu, danas krase zidove mnogih domova, kao i većinu neumskih hotela i ostalih ugostiteljskih objekata, dok su ostale izložene u Muzej galeriji Neum , koji je smješten u sklopu crkve Gospe od Zdravlja u Neumu.

Vrhunski slikari koji sudjeluju na neumskoj koloniji, puni su riječi hvale za domaćine, i ne kriju zadovoljstvo ponovnog dolaska u Neum.

„Vi ne možete ni zamisliti koliko je nama ovdje divno i koliki značaj ima Umjetnička kolonija u Neumu. Ovo je naša duhovnost. I prije Likovne akademije u Širokom Brijegu, i prije likovnih kolonija u susjednim mjestima, mi smo imali Umjetničku koloniju u Neumu. Ovdje je sve počelo."- istaknuo je Stipe Zoroja, umjetnik iz Livna.

Slikari su petak proveli upoznavajući  neumsko zaleđe i tražeći motive i inspiracije u hercegovačkom kršu i narodnim običajima i tradiciji,   te su posjetili  i Agroturizam Matuško u Moševićima. Također, u petak  navečer su sudjelovali i na manifestaciji Ivanjski krijesovi u Hutovu, koja je organizirana povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja.

Vezani članci