FOTO  Kulturni fenomen „LADO“ oduševio u Neumu

Vidi originalni članak
Lado je hrvatski kulturni fenomen, desetljećima najvažniji hrvatski kulturni proizvod, kolektiv koji od svog osnutka 1949. pa sve do danas na najjednostavniji način promiče nacionalnu baštinu, čuva i njeguje etno tradiciju, nastupima na domaćim i svjetskim pozornicama oduševljava raznovrsnu publiku različite dobi i posvuda reprezentira ono najbolje što je kroz povijest iznjedrilo nacionalno biće.
Posjetitelji ovog koncerta, pozdravljali su dugotrajnim pljeskom svaku točku, nastupe plesača i pjevača u slavonskim, ličkim, podravskim, dalmatinskim, istarskim i drugim tradicionalnim narodnim nošnjama Hrvatske.
Udruga „Tamburaški orkestar Neum", organizator ovog jedinstvenog i oku ugodnog koncerta, dala je turističkoj ponudi Neuma jednu kulturno-umjetničku manifestaciju, koja će se svakako dugo pamtiti.
"2 u 1"LADO je vrhunski plesni ansambl, ali i izvanredan folklorni zbor, sposoban izvesti program narodnih plesova i pjesama u jednoj večeri, a već idući dan se predstaviti reprezentativnim vokalno-instrumentalnim programom. 37 vrhunskih umjetnika koji istodobno plešu i pjevaju na najvišoj umjetničkoj razini.15 virtuoznih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.
Plesni repertoar s više od 100 koreografija koje predstavljaju zadivljujuću različitost plesova, pjesama i nošnji na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući mediteranskim, alpskim, panonskim i balkanskim utjecajima.
LADO je "putujući muzej" koji posjeduje više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina.
60 godina djelovanja gotovo 5000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta, tridesetak nosača zvuka snimljenih na najvišoj produkcijskoj razini, i još puno toga. Dovoljno je reći LADO, a njihova bogata povijesna tradicija i dojmovi posjetitelja će Vam otkriti zbog čega je sinoć Neum zasjao u punom sjaju, riječima se ne može opisati, jednostavno to treba osjetiti.

Vezani članci