Na ljeto otvaranje 10 km autoceste od Međugorja do RH

Vidi originalni članak
Time ćemo ispuniti ono što smo obećali prije deset mjeseci i završiti ovu autocestu na koridoru 5-C. Građani će od 26. lipnja moći proći od Jošanice prema

Vlakovu bez ulaska u grad - istakao je Karić prilikom današnjeg obilaska autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici, dionica Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, koji je to poduzeće organiziralo za predstavnike medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karić je naglasio da se cestarina na autocesti Sarajevske zabilaznice neće naplaćivati.

Zajedno s ovom dionicom, po njegovim riječima, u funkciji je trenutno 56 kilometara autoceste na koridoru 5-C, a ovog ljeta se očekuje otvaranje dodatnih šest kilometara prema Zenici jug, kao i 20 kilometara na dionici Vlakovo-Tarčin, te 10 kilometara na jugu, od Međugorja prema granici s Hrvatskom.

Karić je dodao da se radovi na dionici Vlakovo-Tarčin izvode planiranom dinamikom.

"Sva tri LOT-a te dionice će biti završeni u roku i u okviru ugovorenog budžeta. Radovi će biti završeni do kraja ljeta, tako da početkom rujna očekujemo otvaranje i ovih 20 kilometara autoceste - dodao je Karić.

Govoreći o tunelu Vijenac, direktor Autocesta FBiH je kazao da će on biti otvoren krajem srpnja i naglasio da su u toku testiranja.

- S obzirom na to da se radi o dvije cijevi dužine šest kilometara, prema europskim normama obavezni smo izvršiti sva testiranja da bi se zadovoljila sigurnost prometa u tim tunelima - dodao je Karić.

Novoizgrađeni LOT 3A povezuje autocestu A1 s dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever - Zenica jug s druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se riješio višegodišnji problem Sarajevske zaobilaznice, Vlada FBiH donijela je odluku o promjeni implementatora za LOT 3A u februaru 2012. godine i tako zadužila JP Autoceste FBiH za izgradnju Sarajevske zaobilaznice LOT 3A, poddionica Butila - Vlakovo s priključnom cestom Mostarsko raskršće.

Od tog trenutka za kraće od godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo eksproprijaciju zemljišta u koju je uloženo 18 miliona KM vlastitih sredstava.

Ovaj kompleksan projekt povjeren je domaćem Konzorciju: Euro-Asfalt i ŽGP.

Ugovor za izgradnju, vrijedan 37 milona KM s PDV-om, također je financiran vlastitim sredstvima.

Na izgradnji je bilo uposleno 350 radnika.

Fena

Vezani članci