FOTO  Vrhunska usklađenost Aluminijevih i profesionalnih vatrogasaca, te mostarske hitne pomoći

Vidi originalni članak
...tehničku opremljenost, kao i stalnu pripravnost za svaku vrstu intervencije među pripadnicima tvorničke vatrogasne postrojbe (Službe protupožarne zaštite). No, ovoga se puta otišlo korak dalje, te je vježba stavila na ispit i uvezanost tvorničkoga vatrogastva s javnim žurnim službama, u prvomu redu s Hitnom pomoći Doma zdravlja Mostar i s Profesionalnom vatrogasnom postrojbom Grada Mostara.

Vježba je otpočela izbijanjem požara, kada je ljudskom nepažnjom zapaljen kontejner s otpadom, s kojega se plamen brzo proširio na zgradu Tretmana voda, u kojemu su dva zatečena djelatnika, izložena velikoj količini dima, ostala bez svijesti. Kako je u neposrednoj blizini smještena i plinska postaja, u trenutku je došlo do kritične ugroze sigurnosti cjelokupnoga tvorničkog prostora, te su na intervenciju pozvani i tvornički vatrogasci i pripadnici PVP-a Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zamijetivši požar, pripadnik Službe osiguranja sa stražarskoga je mjesta uzbunio službujućega vatrogasca, koji je, zbog ozbiljnosti situacije, procijenio kako treba zatražiti i pomoć gradskih profesionalaca.Aluminijevi su vatrogasci na požarištu bili raspoređeni za nekoliko minuta, gradska je hitna pomoć u tvorničkomu krugu bila sa sedam minuta, a mostarski su vatrogasci stigli samo minutu poslije, uz napomenu da je Aluminij od Doma zdravlja udaljen osam km, a od gradske Vatrogasne postaje još i više - pojasnio nam je Denis Petrić, direktor Odjela sigurnosnih i zajedničkih poslova Aluminija.

Odmah po dolasku, dva su tvornička vatrogasca postavila ventilator za isisavanje dima iz zapaljenoga zdanja, što je odmah poboljšalo vidljivost i snizilo temperaturu u prostoru, zahvaljujući čemu su unesrećeni lakše pronađeni i na nosilima odneseni do pripravnih kola hitne pomoći. Dok je jedan od vatrogasaca pravio tzv. vodenu zaštitu između zapaljene zgrade i susjedne joj plinske postaje, dvojica njegovih kolega štitila su plinsku postaju, postavivši dva prijenosna oscilatora na hidrantsku mrežu, kojima su hladili ugrožene plinske spremnike.

- Tri pripadnika PVP-a Mostar vitlom i vodenim topom gasili su požar i natapali zapaljeno zdanje. Sa zadovoljstvom mogu kazati kako su svi sudionici vježbe, koja je okončana za samo petnaestak minuta, pokazali izuzetnu spremnost i znalački odgovorili postavljenomu zadatku - zadovoljan je rukovoditelj Službe PPZ-a Aluminija Tibor Rašić. Posebno je dodao kako je ovom vježbom potvrđena izvrsna usklađenost svih uključenih službi, od tvorničkih i profesionalnih vatrogasaca, preko ekipe hitne pomoći, do Službe osiguranja Aluminija.

Kontrolirano je požarište u cijelosti sanirano, a Hercegovački je div ostavljen u sigurnim rukama.

Vezani članci