Vlada HNŽ-a ozbiljno razmatra smjenu menadžmenta ZZO-a?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

''Bio je dogovor da županijski proračun ide paralelno s financijskim planom Zavoda na usvajanje. To smo i očekivali, međutim, Vlada nam taj plan nije dostavila zajedno s proračunom, pa ne znamo kada će se sjednica održati'', rekao je Ramiz Jelovac, predsjednik Skupštine HNŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi zbog čega nije dostavljen plan mu nisu detaljno poznati, ali se nada da će se to uskoro dogoditi, možda čak i u ovom tjednu.
''Što se tamo događa, i što su zapeli s tim financijskim planom, to stvarno ne znam. Nemam podatak je li zapelo oko strukture financijskog plana ili veličine. Samo koliko mi je poznato, problem je na relaciji ministarstvo - fond'', dodao je Jelovac.

Nepoznati razlozi nedostavljanja

Razlozi nedostavljanja financijskog plana Zavoda poprilično su razljutili i pojedine članove županijske Vlade.
''Zajedno s proračunom trebali smo usvojiti i financijske planove izvanproračunskih fondova. Sve je u redu izuzev Zavoda. Dostavili su financijski plan ministru, ali u njemu je bilo određenih nesuglasica. Čak ni predsjednik Upravnog vijeća nije htio potpisati taj plan. Kad je ministar vidio, tražio je da dorade taj plan i isprave određene stvari u njemu. Međutim, koliko mi je poznato, to još nije napravljeno. I ministar zdravstva Mladen Bošković je prilično ljut na njih. To oko financijskog plana traje već duže vremena i nikako da se ispravi'', pojasnili su iz Vlade HNŽ-a.
Zahtijevaju da se financijski plan što prije popravi i dostavi županijskoj Vladi, u protivnom bit će prinuđeni provesti određene sankcije.

''U Vladi se ozbiljno razmatra i o smjeni u Zavodu zdravstvenog osiguranja, ukoliko Upravno vijeće i menadžment ne riješe postojeću situaciju'', pojasnili su iz Vlade HNŽ-a.
Na pitanje o čemu se konkretno u financijskom planu radi, odgovoreno je kako ima određenih nejasnoća koje se moraju što prije popraviti.
I prvi čovjek županijske Vlade, predsjednik Denis Lasić, upoznat je s činjenicom da Zavod koči usvajanje proračuna nedostavljanjem pravog financijskog plana ministru.
''Tražimo od zavoda da se uozbilje i konačno nam dostave pravi financijski plan'', rekao je Lasić.

Reakcije ZZ0-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo kako se još na prošloj sjednici Skupštine, kada je usvajan nacrt proračuna, trebao naći i financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2012. Plan uopće nije bio dostavljen, i nakon što smo objavili tekst u kojem smo to naveli, dan kasnije su reagirali iz ZZO-a HNŽ-a.

''Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a donijelo je financijski plan za 2012. godinu na sjednici održanoj 22. prosinca 2011. godine, te isti sukladno Zakonu o proračunima FBiH uputilo u daljnju proceduru ministru zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, ministru financija HNŽ-a te predsjedniku Vlade HNŽ-a'', priopćili su tad iz ZZO-a. Navedimo i to kako Zavod trenutačno nema problema s financiranjem jer je usvojena odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca, na koju je Vlada dala suglasnost na svojoj petoj sjednici.

Dnevni list

Vezani članci