Ulaze u stanove i mjere kvadraturu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... postupkom prinudne naplate koji pokreće Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenje kvadrature

Kako doznaje Dnevni list iz Službe za komunalne poslove i okoliš Gradske uprave, po uzoru na metodu primoravanja vlasnika poslovnih objekata na području Mostara na isplatu komunalnih naknada, gradske vlasti su upozorile na mogućnost primjenjivanja iste i na vlasnike stambenih i garažnih prostora.

Prva faza u ovoj nakani Gradske uprave već je u tijeku, a uključuju mjerenje kvadrature stambenih i garažnih jedinica, na osnovi koje se izračunava mjesečni iznos komunalnih naknada. Posljednjih dana brojni građani bili su iznenađeni posjetom povjerenika Gradske uprave koji su ulazili u njihove domove kako bi proveli mjerenje kvadrature istih.

Pitanje koje je iskrsnulo nakon što su povjerenici krenuli s postupkom mjerenja površine stambenih prostora radi određivanja iznosa komunalnih naknada glasi: zašto gradski povjerenici ulaze u privatnost nečijeg doma kako bi dobili informacije o kvadraturi istog, kad se ti podaci mogu pronaći u vlasničkoj dokumentaciji?

Očevid na licu mjesta

Kako navodi Sanja Soldo, službenica Službe za komunalne poslove i okoliš, odluka o komunalnoj naknadi koju je donijelo mostarsko Gradsko vijeće predviđa da se podaci potrebni za donošenje rješenja utvrđuju uvidomu vlasničke dokumentacije, kao i očevidom na licu mjesta.

Povjerenici su se u ovom slučaju odlučili za očevid na licu mjesta iz razloga što vlasničke evidencije u velikom broju slučajeva nisu pratile promjene koje su se događale na samim nekretninama.

''Vlasničke evidencije služe kao pomoćni orjentir, dok je očevid na licu mjesta najpouzdaniji način dolaska do točnih i preciznih podataka'', navela je Soldo. Nakon što iznos komunalne naknade bude određen za sve stambene i garažne prostore u gradu, postupak prinudne naplate bit će pokrenut tek što se uvidom u financijske evidencije utvrdi da određeni obveznik ne izvršava svoju obvezu.

Vezani članci