U SKB Mostar trenutno se liječi oko 130 maloljetnih dijabetičara

Vidi originalni članak
... kliničkoj bolnici (SKB) liječi oko 130 djece do 18 godina, izjavila je Nevena Kožul, voditeljica projekta "S dijabetesom u školi" koji je u četvrtak predstavljen u Mostaru.

Projekt "Dijabetes u školi" organizirala je Udruga dijabetičara Insula u suradnji s dr. Marijom Šandrk, pedijatricom spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željkom Bilinovac, medicinskim sestrama Miom Krešić i Brankom Karačić te psihologinjom Ivanom Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu koji je trajao pet mjeseci tijekom kojih je održano šesnaest predavanja za prosvjetne djelatnike osnovnih škola na području općina HNŽ-a (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum, Prozor-Rama, Konjic...).

Prema riječima voditeljice projekta, na predavanju je sudjelovalo oko 320 prosvjetnih djelatnika, a riječ je o prvom takvom projektu na području HNŽ-a.

Cilj projekta je bio da se objasni što je dijabetes, koji su njegovi simptomi i uzroci, koja je to učestalost dijabetesa te kako se on liječi, objasnila je Kožul.

Najvažnije nam je bilo podijeliti informaciju kako učitelji, odnosno nastavnici mogu olakšati i pomoći učenicima s dijabetesom, odnosno kako stvoriti zdravu i sigurnu okolinu djeci dijabetičarima u školi, kazala je Nevena Kožul.

Sudionici ovoga projekta poručili su da djeca trebaju biti više vani i više se kretati, budući da sve više djeca provode u kući, pred kompjuterima i na mobitelima. Također su naglasili kako je zdrava prehrana uz kretanje i boravak na suncu ključna u prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH više od 9 posto ljudi ima dijabetes, a jedan dio njih uopće i ne zna da ima šećernu bolest.

FENA

Vezani članci