U Mostaru obilježen Svjetski dan učitelja

Vidi originalni članak
Zahvalnice za dugogodišnji predani rad uručene su učiteljima, nastavnicima, direktorima i nenastavnom osoblju koji su tijekom protekle školske godine otišli u zasluženu mirovinu.

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašida Hadžovića, obilježavanje Dana učitelja je prilika da se ukaže na nastavničko zvanje, da se radi na promociji tog zvanja te da se istakne kako je riječ o ljudima ‘koji postavljaju temelje naše budućnosti'."Kvalitetno obrazovanje je jedino ono što može na kvalitetan način da doprinese razvoju jedne zemlje", poručio je Hadžović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš kazao je kako učitelji nisu zadovoljni svojim statusom te da će Sindikat učiniti sve kako bi županijski proračun bio pravedan i pravičan."Mi smo za sada nezadovoljni jer u osnovnim školama rade svi profesori, a naše plaće su manje po 20 posto od plaća kolega u srednjim školama i kolega koji imaju istu stručnu spremu a koji rade u državnim službama", pojasnio je Lauš.Dodao je kako je predstojeće potpisivanje kolektivnog ugovora prilika da se neke stvari promijene u korist učitelja.Zaključio je kako prosvjetni radnici moraju obrazovati djecu za 21. stoljeće te da je to nemoguće uraditi bez ulaganja u obrazovanje.

Inače, Svjetski dan učitelja obilježava se u četvrtak, 5. listopada, u stotinjak zemalja, pa tako i u BiH, kako bi se skrenula pozornost na važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj cjelokupnog društva.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je na Posebnoj međuvladinoj konferenciji u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja.

/Fena/

Vezani članci