Tko će biti novi rektor Sveučilišta u Mostaru?

Vidi originalni članak
Rektor mostarskog Sveučilišta se bira iz reda redovitih profesora Sveučilišta na razdoblje od četiri godine. Naš izvor tvrdi da će prijave kandidata biti otvorene ovih dana i da će izbor novog rektora biti okončan vrlo brzo.

Odlazi Ljerka Ostojić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Dnevni list neslužbeno doznaje iz izvora bliskih političkim kuloarima i rukovodećim ljudima ove mostarske akademske institucije , sve su prilike da aktualna rektorica prof.dr.sc. Ljerka Ostojić broji zadnje dane na mjestu prvog čovjeka mostarskog Sveučilišta.

Kako saznajemo, rektorici Ostojić ističe mandat a također postoje, zbog rastezljivih tumačenja propisa, i dvostruka tumačenja da li se ona uopće može kandidirati za još jedan ciklus na mjestu prvog čovjeka Sveučilišta u Mostaru. Navodno, jedna od prepreka su i njene godine koje joj ne idu u prilog, a nipolitički krugovi nisu baš najsretniji s urađenim u njenom mandatu.

Saznajemo da veće šanse u utrci za nasljednika Ljerke Ostojić na mjestu rektora ima nekoliko kandidata, ali također ne nedostaje ni onih koji imaju visoke ambicije, ali baš ne uživaju, kada su ovakvi izbori u pitanju, uvijek potrebnu političku podršku. Nekima je to, po tvrdnjama izvora Dnevnog lista i javno rečeno, pa su se odlučili suzdržati i od samog podnošenja prijave na natječaj.

Izbor novog rektora, smatraju dobri poznavatelji prilika unutar HDZ-a, iako se odvija bez većih javnih tenzija, mogao bi čak imati i utjecaja na buduća kadrovska rješenja čak i za sami HDZ BiH.

Najveće šanse Zoranu Tomiću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od kandidata kojima se daju najveće šanse je svakako prof.dr. sc. Zoran Tomić, aktualni dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji kako tvrde dobro upućeni izvori, uživa i neskrivenu potporu samog vrha HDZ BiH, kao i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Druga kandidatkinja koja se spominje kao moguća nasljednica Ljerke Ostojić jest prof.dr.sc. Mila Gadžić, koja se trenutno nalazi na dužnosti dekanice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a također je vežu dobre prijateljske i nekadašnje poslovne veze s prvim čovjekom HDZ-a BiH.

Kao treći mogući rektor Sveučilišta u Mostaru spominje se i prof. dr.sc. Ivo Čolak, redoviti profesor na Građevinskom fakultetu koje se trenutno nalazi na poziciji prorektora za znanost i razvitak Sveučilišta u Mostaru. Ujedno je i jedan od najbližih suradnika sadašnje rektorice Ljerke Ostojić. Čolak se i ranije kandidirao za ovu poziciju, ali do sada nije imao uspjeha u tim pokušajima.

Iako smo pokušali saznati nešto više o izboru novog rektora Sveučilišta u Mostaru, rečeno nam je da se za konačnu odluku čeka „odlučujući mig s pravog mjesta", te da će se puno više znati onog trenutka kada Povjerenstvo za izbor rektora javno obznani tko su prijavljeni kandidati.

Odluka o novom rektoru se ipak neformalno donosi izvan krugova akademske zajednice i očekuje se da će se suptilnim političkim pristupom i metodama „riješiti pitanje" čelnog čovjeka mostarskog Sveučilišta. Po informacijama kojima raspolaže Dnevni list moguće je čak da na kraju bude samo jedan prijavljeni kandidat, a tu nedvojbeno najveće šanse ipak ima Zoran Tomić.

Piše: G.S. , mostar@dnevni-list.ba

Vezani članci