Počinje nastava i u HNŽ-u, u školske klupe danas će sjesti više od 26 tisuća učenika

Vidi originalni članak

...godina, a neki od njih će po prvi put sjesti u školske klupe. Za razliku od većine svojih vršnjaka iz ostalih županija, uživali su koji dan dulje u raspustu. Podsjetimo, odgoda početka nove školske godine 2016./17. donesena je odlukom Vlade, a glavni razlog su bile vrućine koje utječu na uvjete boravka u školama, posebice u popodnevnim smjenama, i obnove sedam škola u HNŽ-u. Za razliku od prošle godine broj djece u HNŽ-u je manji, odnosno, prema procjenama, najmanji je broj djece u posljednjih pet godina. Za razliku od HNŽ-a, u ZHŽ-u je oko pedesetak djece više u odnosu na prošlu godinu. Nova školska godina započinje danas u svim osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. U školske klupe osnovnih škola sjela su 17.853 učenika, 9794 je učenika koji pohađaju školu po hrvatskom planu i programu, dok je 8059 učenika koji rade po bosanskom planu i programu. U klupe srednjih škola danas sjeda 8417 srednjoškolaca, onih koji rade po hrvatskom planu i programu je 5031, dok je 3386 učenika koji rade po bosanskom planu i programu. - Vlada je na niz primjera pokazala koliko je obrazovanje na samom vrhu prioriteta, u obnovu osnovnih i srednjih škola uloženo je više milijuna KM, rekao je predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Riješili smo i problem tehnološkog viška, imamo sve djelatnike koje smo imali i prošle godine, na naše, a i njihovo zadovoljstvo. Herceg je kazao kako obrazovanju svi moraju dati posebnu dimenziju. - To je ulaganje koje se na kraju uvijek isplati - kazao je Herceg te poželio sretan početak nastave svim učenicima osnovnih, srednjih škola i djelatnicima, posebnim s naglaskom na one koji prvi put sjedaju u školske klupe. Premijer Herceg danas će obići škole kako bi se i sam uvjerio da su adekvatno završene obnove te kako bi osobno učenicima i djelatnicima poželio sretan početak školske godine.

Početkom nove školske godine, policijske uprave i policijske postaje MUP-a HN županije poduzet će potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pravcu zaštite djece - sudionika u prometu, kao i najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Podsjećaju da se početkom svake školske godine na prometnicama pojavljuje nekoliko stotina novih školaraca, od kojih se neki prvi put susreću s brzim automobilima, motociklima, pješačkim prijelazima i semaforima, a najugroženija skupina su upravo učenici prvih razreda. Policijske uprave će osigurati intenzivnije poduzimanje mjera i radnji policije u blizini škola, a cilj je stvaranje povoljnih uvjeta za školarce.

Vecernji.ba

Vezani članci