FOTO  Ovog tjedna održana četiri događaja na 'Mostarskom ljetu', slijedi predstava

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ovog tjedna u okviru programa 'Mostarskog ljeta' upriličeno je nekoliko događanja, a koji su bili u organizaciji Narodne biblioteke, te Narodnog pozorišta Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20. lipnja održano je predstavljanje knjige 'Pogibija braće Morića' autora Envera Imamovića, dok je dva dana iza toga održano predstavljanje knjiga Enesa Kujundžića. U prostorijama Narodne biblioteke na Luci predstavljena je knjiga 'Biblioteka na početku trećeg milenija', a potom u kulturnom centru u Potocima knjige 'Sarajevski sahan između Beča i Stambola' i 'Sevdah kao ogledalo života'.

U Narodnom pozorištu sinoć je odigrana predstava 'Bog masakra' u izvedbi glumaca Pozorišta mladih iz Sarajeva.

"Moj posljednji roman 'Pogibija braće Morića' izašao je u prosincu i do sada je doživio već dva izdanja i to veliki tiraž, što govori da je napisan baš po mjeri i ukusu našeg čovjeka. Riječ je o dvojici vrlo poznatih povijesnih ličnosti, Sarajlija, sarajevskih aga koji su u svoje vrijeme, a to je bilo prije 250 godina, živjeli i djelovali u jednom vrlo turbulentnom razdoblju koje je trajalo 10 godina", kazao je između ostaloga Imamović.

Kujundžić je o prvoj knjizi rekao: "U knjizi 'Biblioteka na početku trećeg milenija' izneseno je moje iskustvo, prvenstveno kao direktora Nacionalne biblioteke BiH do 2005. godine. Zatim sam skrenuo pažnju na pitanja koja se postavljaju pred knjižnicama u tzv. informacijskom okruženju, zato što mnogi ljudi pogrešno razumiju da internet treba preuzeti sve funkcije knjižnice i da mi trebamo, praktički, zatvoriti knjižnice". 

O ostalim knjigama koje su predstavljene mostarskoj publici, autor je rekao: "Moja supruga Azra i ja ovo radimo da bismo pojam sevdaha i sevdalinke doveli u vezu sa drugim aspektima nematerijalne kulturne baštine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom redu to je ambijent u kojem je bosanski čovjek živio i stvarao, pa recimo enterijer kako je on gradio svoje kuće, kako se živjelo u zajednici, što se naravno reflektira i u drugim vidovima kulturne baštine kao što je gastronomija koja je, također, danas postala popularna na svjetskom nivou, što naravno otvara i pitanje na koji način mi definiramo nematerijalnu kulturnu baštinu.

UNESCO je 2006. godine objavio jednu konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštne koju je BiH potpisala 2009. godine. U toj konvenciji su date smjernice na koji način pristupati ovoj vrsti naslijeđa, kako ga istraživati i promovirati. Tako da je u ovim knjigama jednim dijelom riječ o tome".

Sljedeći sadržaj u okviru 'Mostarskog ljeta' je planiran za utorak, 28.6. u Narodnom pozorištu Mostar od 20 sati, a riječ je o predstavi 'Heroj nacije' Ivana Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

Vezani članci