FOTO  MOSTARSKA UDRUGA Rak dojke u Mostaru: Problem je u odlascima na preventivne preglede

Hercegovina info/Fena
Vidi originalni članak

U okviru programa 'Osnaživanje žena', Udruga 'Novi pogled' iz Mostara u petak je na platou ispred Mepas Malla započela s registracijom za najveći društveni događaj u BiH 'Race for the cure' u svrhu podizanja svijesti o važnosti borbe protiv raka dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanjem u utrci za ozdravljenje, koja će biti održana 3. listopada ove godine, građani će dati svoj doprinos u borbi protiv karcinoma.

"Putem donacije ili uplate simbolične registracije od 10 KM na platformi raceforthecure.eu naši sugrađani doprinose da se u ovim teškim vremenima nastavi s brojnim aktivnostima prevencije bolesti i potpore oboljelim ženama", kazala je predsjednica Udruge 'Novi pogled' Maja Memić.

Po njezinim riječima, kompletan iznos od registracije bit će usmjeren za financiranje mamografskih pregleda u ruralnim područjima BiH, kao i za pakete za svaku operiranu ženu.

Memić je napomenula kako je razdoblje epidemije koronavirusa izrazito teško za sve, a posebice za novooperirane žene koje su se tek suočile s karcinomom.

"Po našim saznanjima, ni jedna žena nije zanemarila kontrolni pregled, niti su onkološki pacijenti preskočili terapiju, no problem je u odlascima na preventivne preglede", kazala je. Upozorila je kako od početka epidemije koronavirusa ne rade programi skrininga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korištenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji, i njime se ne smanjuje samo mortalitet nego i umanjuje broj novih slučajevi", dodala je Memić.

Vezani članci