Mostar: Vjenčanja se ne obavljaju, čeka se određivanje cijene

Vidi originalni članak
Potvrdila je to Marija Soldo, tajnik Vijeća, kazavši da je neophodno donijeti odluku o utvrđivanju cijena za iznajmljivanje dvorana u Vijećnici, ali i da još nisu kupljene stolice makar za mladence i njihove roditelje te kumove i matičara.

- Mislimo da je krajnje vrijeme da se u Vijećnici počnu održavati ceremonije vjenčanja. Jer, mladenci sklapaju brak u neuvjetnim prostorijama gradskih područja zbog čega činu vjenčanja ne mogu nazočiti svi oni koji bi to željeli, a da ne govorimo o parkingu. Stoga se nadam da će se ceremonije vjenčanja uskoro početi održavati u Vijećnici - rekla je Soldo za Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Predrag Šupljeglav pojasnio  je da u Vijećnici nije moguće održavati ceremoniju sklapanja brakova, prvenstveno zato što još nije donesena odluka o tome hoće li se povećati taksa.

Povećati takse

- Prijedlog je da se ne naplaćuje sala nego da se povećaju takse za sklapanje braka, što nije moguće donijeti bez odluke Gradskog vijeća. No, činjenica je da se vjenčanja obavljaju u prostorijama koje nemaju obilježje svečanog čina i koje nisu uvjetne - kazao  je Šupljeglav.

Dodao je i da nove vjenčane listove koji su rađeni na A3 formatu, planiraju darovati mladencima u odgovarajućim futrolama sa znakom Grada Mostara.

U hotelima 300 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Gradskog vijeća Mostara iz 2010. godine, za sklapanje braka u službenim prostorijama plaća se 55 KM radnim danom, a neradnim 70 KM.

Za sklapanje braka izvan službenih prostorija, odnosno u restoranima, hotelima i slično, plaća se 300 KM.

Vezani članci