Mostar: Prednost djeci koja polaze u školu i onoj s liste čekanja

Vidi originalni članak
...dječijih prava. Takva situacija ponavlja se iz godine u godinu u Mostaru, gdje zbog nedovoljno vrtićkih kapaciteta, a velikog broja zainteresiranih, godišnje ostane neupisano oko 80 djece, koja završe na listi čekanja.

Veći kapacitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi riješili ovaj problem, uprave javnih ustanova „Dječiji vrtići" i „Dječiji vrtići-Ciciban" izradile su Pravilnik o upisu djece u vrtiće, koji bi trebao, barem dijelom, urediti ovu oblast. Ovaj dokument poslan je Gradu Mostaru na mišljenje, odnosno suglasnost. Inače, u Mostaru, u sklopu ovih ustanova, djeluje devet vrtića koji imaju kapacitete od oko 750 mjesta, a upis se do sada vršio po principu „tko prije preda zahtjev".

Kegelj: Poštivanje standarda

- Smatrali smo da treba dati prednost pri upisu djeci koja su u godini pred polazak u školu, čija oba roditelja rade i eventualno djeci koja su ostala na listi čekanja od prošle godine. Osobno mislim da to neće riješiti listu čekanja, ali je može presložiti - kazala nam je Danijela Kegelj, direktorica JU „Dječiji vrtići", naglašavajući da je jedino rješenje u povećanju vrtićkih kapaciteta.

O tome se razgovaralo i s predstavnicima Gradske uprave.

Samo forma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Druge sredine, što se može provjeriti, to rješavaju na način da upisuju 35-40 djece u vrtićke skupine, ali što ste dobili ako ste zadovoljili samo formu, jer s toliko djece odgajatelj ne može ništa napraviti. Mi u svim našim gradskim vrtićima nastojimo poštivati standarde i imati kvalitetu - naglasila je Kegelj.

Nova radna mjesta

Od ove godine gradski vrtići prvi put imaju stručne timove sastavljene od edukatora-rehabilitatora, logopeda i psihologa.

- Gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji nam uvijek maksimalno izlazi ususret, odobrio je tu stavku u proračunu. Tako je u vrtićima, u sklopu ovih timova, otvoreno šest novih radnih mjesta. To je ogroman iskorak u podizanju kvalitete jer djeca sada u vrtićima imaju kompletnu uslugu - istaknula je Kegelj.

Dnevni avaz

Vezani članci