Mostar: Plaćat će se samo ulična parkirališta?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naplata izvanuličnog parkiranja kao i naplata stanarima ispred zgrada zasad će biti odgođena.

Vijećnik Ramiz Tiro je kazao kako stranke oko plaćanja izvanuličnog parkiranja i parkiranja stanara nisu mogle naći kompromis te s obzirom da se odluka o parkiranju mora što prije usvojiti, gradski vijećnici su odlučili kako će usvojiti samo da se parkiranje naplaćuje na obilježenim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uloženi su amandmani na predloženu odluku i dogovorili smo da ćemo podržati odluku o organizaciji i naplati parkiranja u gradu, jer je ona nužna, ali zasad će se krenuti samo s naplatom uličnog parkiranja. Nakon šest mjeseci odluka će ponovno doći na Gradsko vijeće, kako bismo analizirali postignuto i kako bi se vidjelo što i kako dalje. Dotad će se postojeća parkirališna mjesta urediti i proširiti kako bi se odluka mogla u postupnosti provoditi", kazao je Tiro za Dnevni list.

Pojasnio je kako se će se na ovaj način građani Mostara polako naviknuti na naplatu parkiranja, što je bio i cilj. Cijene parkiranja ostaju po prijedlogu odluke, razvrstane u tri gradske zone te će se tako u prvoj zoni sat vremena parkiranja plaćati marku i pol, u drugoj zoni marku, a u trećoj parkirališnoj zoni sat vremena parkiranja naplaćivat će se pola marke.

Dio sredstva koja će se ubirati od naplaćivanja parkiranja trebala bi se ponovno vraćati u parkirališna mjesta, na taj način što će se ista uređivati i proširivati, a u dogledno vrijeme namjera je gradskih vlasti praviti i nove parkirališne prostore, podzemne garaže i sl.

Izvanulična parkiranja kao i naplata mjesečnog parkiranja stanarima je i bila točka odluke o kojoj se diglo najviše buke. Vijećnici smatraju kako ne postoji pravni temelj za naplatu parkiranja stanarima ispred zgrada u kojima stanuju, smatrajući kako to nisu javne površine. Gradske vlasti su isto demantirale navodeći kako su to javni prostori, osim ako ih nije otkupio investitor i ako nisu provedeni kao privatno vlasništvo 1/1.

Stručnjaci iz Zagrebparkinga, koji su i uradili studiju mirujućeg prometa u Mostaru, ranije su upozoravali kako će uvođenje plaćanja uličnog parkiranja dovesti do dodatnih komplikacija, na taj način što će vozači izbjegavati mjesta koja se naplaćuju i samim tim dodatno opteretiti područja između zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li uvođenje naplate samo uličnog parkiranja uvesti još kompliciranije i kaotičnije stanje po pitanju regulacije mirujućeg prometa u gradu, ostaje za vidjeti. Kažimo i to kako se sustav javnog parkiranja financira od sredstava Svjetske banke u iznosu od 4 milijuna maraka, koji su operativni do kraja ovog mjeseca te je nužno da gradski vijećnici što prije usvoje ovu odluku i da krenu s realizacijom iste.

Dnevni list

Vezani članci