Mostar: Otvorena izložba '(Re)konstrukcija i destrukcija'

Vidi originalni članak

Izložba tematizira stanje kulturno-povijesnoga nasljeđa Mostara i odnos stanovništva i vlasti prema tome nasljeđu, a realizirana je u sklopu projekta "(Re)konstrukcija i destrukcija: odnos prema kulturno-povijesnom nasljeđu Mostara 1995-2015", koji se provodi uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za scenske, muzičke i likovne umjetnosti i Grada Mostara, kao i potporu Asocijacija arhitekata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu, u okviru koje je prikazano 25 pari fotografija koje prikazuju stanje kulturnog dobra prije i nakon intervencije, otvorila je pomoćnica federalne ministrice kulture i sporta Danijela Marija Boras, kazavši kako fotografije pokazuje odnos društva prema baštini i koliko je baština važna i neprocjenjiva.

- Također, vjerujem kako će svima nama ukazati na brojne opasnosti koje prijete graditeljskom nasljeđu i ojačati nam svijest o važnosti baštine i njezinoj neprocjenjivoj ulozi i svakako odgovornijem pristupu prema njoj - kazala je Boras.

Dodala je kako će Ministarstvo i u buduće u okviru svojih mogućnosti podržavati ovakve i slične projekte.

Predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine Tatjana Mićević-Đurić u svom je obraćanju ukazala na važnost kulturno povijesnog nasljeđa u Mostaru.

- Važno je očuvati identitet Mostara, njegov karakter i njegovu prepoznatljivost, i ako tu važnost ne shvatimo bojim se da ćemo postati bezlična i neprepoznatljiva sredina - kazala je, naglasivši kako su pri rekonstrukciji dobara u Mostaru rijetko konsultirani povjesničari umjetnosti, zbog čega je rezultat intervencije nezadovoljavajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, za primjer dobre rekonstrukcije navela je Gimnaziju na Španjolskom trgu, Gradsku banju na Musali te Županijski sud u Cernici, dok je, kako je kazala, primjera loše rekonstrukcije jako puno, od Mikačića kuće na Bulevaru, Hotela Ruže, kompleksa Franjevačkog samostana i crkve Sv. Petra i Pavla, Ćejvan-Ćehajin hamama, Gradske vijećnice...

Organizatori su istaknuli kako je izložba reakcija na postojeći odnos prema graditeljskom nasljeđu te joj je cilj probuditi svijest javnosti o važnosti onoga što je naslijeđeno iz prijašnjih vremena i ukazati na opasnosti kojima je to nasljeđe izloženo.

FENA

Vezani članci