FOTO  “Mala scena” HNK premala za sve koji su željeli prisustvovati godišnjem koncertu SPKUD Gusle

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... da uživaju u prvom godišnjem koncertu, koji je pod nazivom “Veče folklora”, organizovalo Srpsko pjevačko i kulturno – umjetničko društvo Gusle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre iz Leskovca, Ponišavlja, Banata, Mačve i Zlatiborske dvojnice bile su dio bogatog kulturno - umjetničkog repertoara koji je oduševljena publika nagrađivala gromoglasnim aplauzima.  Ne manje zapažen nastup imale su i članice etno grupe "Sveti Dimitrije" iz Nevesinja, koje su otpjevale splet izvornih pjesama.

Da jedna slika vrijedi više od tisuću riječi pokazala je živopisna video prezentacija o SPKUD Gusle, koja vjerno oslikava napore članova ovog društva u očuvanju srpske folklorne i kulturne tradicije kroz vijekove. Zanimljivi slajdovi pokazali su kako je izgledala slavna prošlost, gdje se Gusle nalaze danas i sa kakvim nadama i stremljenjem idu ka budućnosti.

Katarina Antelj, jedna od najmlađih članica SPKUD Gusle izvrsnim recitacijama pjesama "Ostajte ovdje", "O klasje moje" i "Emina" na dirljiv je način skrenula pažnju na čovjeka koji je dugo godina bio na čelu ovog kulturno - umjetničkog društva. Veliki pisac i rodoljub Aleksa Šantić postavio je čvrste temelje, pa su i danas okosnica djelovanja Gusala njegovanje pjesme i razvijanje nacionalne svijesti.

SPKUD Gusle zvanično je osnovano 1888. godine s blagoslovom Mitropolita Hercegovačko - Zahumskog g.Leontija. prvi predsjednik društva bio je Jovo Šola. Na čelu Gusala nalazili su se i Aleksa Šantić, Atanasije Šola, Risto Ivanišević i brojni drugi ugledni građani. Osim predsjednika u radu su se istakli i značajan doprinos dali i Jovan Dučić i braća Vladimir i Svetozar Ćorović.  Društvo je prestalo sa radom nakon II svjetskog rata, a obnoviteljska skupština održana je 10. 10. 2008. godine. U društvu trenutno djeluju folklorna i etno - pjevačka sekcija i crkveni hor.

Na kraju večeri se o.Danilo Boro, predsjednik SPKUD Gusle prikladnim riječima obratio prisutnima, pozdravivši napore mladih i njihova zalaganja, te najavio novu izbornu sjednicu ovog društva. 

Vezani članci