Grad Mostar izmirit će obveze za materijalne troškove i troškove grijanja prema školama

Vidi originalni članak
Grad Mostar će već od sutra, na temelju Odluke Gradonačelnika Mostara od 30.12.2013. godine, početi s izmirenjem obveza za materijalne troškove i troškove grijanja prema školama, kako bi se nastavni proces i u drugom polugodištu nastavio.

Takvu obvezu izvršavamo na temelju dogovora sa Zlatkom Hadžiomerovićem, ministrom prosvjete, znanosti kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, preuzetom na sastanku 12. prosinca 2013. godine, i to isto potvrđeno na sastanku s Denisom Lasićem, premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije 10. siječnja 2014. godine, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temelji za razgovor između Grada i Županije je bio Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije od 19.11.2013. godine, kojim je Skupština obvezala Vladu HNŽ-e da iznađe mogućnosti za plaćanje troškova prijevoza učenika s područja Grada Mostara u školskoj 2013. godini.

Što se tiče troškova prijevoza i materijalnih troškova prema osnovnim školama ovim putom još jedanput želimo izvijestiti javnost kako Grad Mostar nema nikakvih obveza po tom pitanju, a što je Ustavni sud svojom presudom od 22.5.2012. godine (U-2/12) jasno i nedvosmisleno kazao da je to obveza Hercegovačko-neretvanske županije.

Glede izjava o navodnoj pozajmici Gradu Mostaru od strane Hercegovačko-neretvanske županije da se riješi pitanje prijevoza učenika, moramo naglasiti kako je na istim sastancima postignut jasan i konkretan dogovor da Županija plati troškove prijevoza učenika i nastavnika.

Moramo upoznati javnost i s činjenicom kako Grad Mostara ne može uzimati pozajmice jer nema Odluke Gradskog vijeća o zaduživanju. To znači da Gradonačelnik ne može potpisati Ugovor o pozajmici.

Također, moramo izvijestiti javnost da Grad Mostar nema ni Odluke o privremenom financiranju ni usvojenog Proračuna za 2014. godinu, te ne može u ovom trenutku ni primati grant sredstva kako bi ih proslijedio prijevoznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izražavamo nadu kako su današnje izjave iz Vlade HNŽ-a samo plod neusuglašenosti unutar Vlade, a koje će se vrlo brzo korigirati, sukladno našem dogovoru, stoji na kraju priopćenja iz Grada Mostara.

Vezani članci