Aluminijeve službe provode opsežne zahvate na preventivnoj obrani od požara

Vidi originalni članak
Naviknuti, naime, na iskustva iz prethodnih godina, veliki požari, čiji se plameni jezičci šire brzinom munje, neizbježni su u ljetnim mjesecima u južnomu dijelu Mostara, a s obzirom na činjenicu da Aluminij uglavnom okružuju široka prostranstva kojima dominira šikara, više puta tijekom godine vatra nam zaprijeti iz susjedstva.

- Protupožarni zaštitni pojas stvaramo duljinom čitave ograde oko tvorničkoga kruga, a riječ je o kilometrima prostora kojega treba pokriti. Teškim strojevima prelazimo najnedostupniji prostor, a naši djelatnici potom uklanjaju draču i drugo raslinje, omogućujući, u slučaju požara, pristup svakomu dijelu naše ograde. Posebno je bitno što smo ove godine doveli vodu i do onih područja koja su ranije bila nepokrivena pa su hidranti postavljeni i na rubnom prostoru površine s koje su lani uklonjene razvaline Tvornice glinice. Postojanje hidranata, jasno, čini svaku akciju gašenja požara manje složenom i značajno lakšom, nego kada vatrogasne ekipe ovise samo o vodi koju dotjerujemo cisternama - kazuje nam Tibor Rašić, rukovoditelj Službe zajedničkih poslova, pod čijim nadzorom u pobrojanim zahvatima sudjeluju djelatnici Službe protupožarne zaštite, Službe osiguranja i zaposlenici na održavanju zelenih površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašić domeće kako je cjelokupna vatrogasna oprema pod stalnim nadzorom i čestim provjerama, a nerijetko se organizira i provjere pripravnosti djelatnika PPZ-a pa će uskoro sve ono raslinje i drugi otpad koji su ovih dana nakupljeni, biti spaljivani, što će iskoristiti za vatrogasnu vježbu.

Osim aktivnosti na preventivnim mjerama zaštite od požara, zabilježili smo i radove na održavanju prskalica za natapanje zelenih površina, kao i redovite poslove podrezivanja raslinja i šišanja trave unutar tvorničkoga kruga, a poprilično je živo i u Aluminijevim vinogradima i voćnjacima, unutar rajskih vrtova, gdje su u tijeku sezonski poslovi prskanja voćki i vinove loze.

Djelatnici Službe zajedničkih poslova, uza sve pobrojano, uspijevaju održavati tvorničke prometnice i parking prostore čistima i urednima, potom obavljati stalne preglede pročistača tehničkih voda i bazena za prikupljanje neispravnih voda. Služba osiguranja, pak, bdije nad drugim oblikom sigurnosti Aluminija, pokrivajući cjelokupan tvornički krug fizičkim i video nadzorom, kao i suvremenim laserskim barijerama.

Vezani članci