Aluminij Mostar: Od ljeta plin kao zamjenski energent

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Nakon potpisanog predugovora s Energtekom, koji je BH-Gas potpisao krajem rujna prošle godine, te potpisanog Memoranduma između Energteka i Aluminija d.d., stvorili su se preduvjeti za otpočinjanje realizacije projekta uvođenja prirodnog plina u Aluminij d.d. Mostar.

Namjera obje tvrtke je da se promptno započne s realizacijom tog projekta da bi se već u ljetnom razdoblju omogućila potrošnja prirodnog plina u Aluminiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energtek će u predstojećim fazama prevoziti prirodni plin do potrošača na područjima na kojima nisu izgrađeni plinovodi. S druge strane, obaveza BH-Gasa je da omogući izgradnju kompresorskih stanica na postojećim stanicama, putem kojih bi se plin "utiskivao" u cisterne.

U kontekstu postignutog dogovora s Aluminijem, ova tvrtka će prilagoditi svoja postrojenja na upotrebu prirodnog plina, kao zamjenskog energenta trenutno korištenim energentima.

Realizacijom ovog projekta će se doprinijeti potrošnji prirodnog plina u BiH u količini na godišnjoj razini ne manjoj od deset milijuna Sm3, s mogućnošću za daljnji rast, a Aluminij Mostar će ovim ostvariti značajne uštede u svom proizvodnom procesu.

Uprave obje kompanije će sve svoje daljne aktivnosti usmjeriti k što bržoj realizaciji ovog projekta te će zajednički zatražiti od trećeg partnera da što brže osigura cisterne za prijevoz prirodnog plina, uz osiguranje svih potrebnih suglasnosti.

Današnjem sastanku nazočio je i direktor tvrtke Feal d.o.o. Široki Brijeg Jozo Bogdan, priopćeno je iz BH-Gasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Fena)

Vezani članci