Ministar Bošković najavio obračun s nezaposlenosti, HNŽ broji 32.337 nezaposlenih

Vidi originalni članak
Da se radi o ozbiljnom pothvatu, govori činjenica da je već urađen prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji je objavljen i na službenim stranicama Vlade HNŽ-a, piše Dnevni list.

Otvarati nova radna mjesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj novog zakona, kako stoji u prednacrtu, jest otvaranje novih radnih mjesta, suzbijanje rada na crno i povećavanje motivacije za samozapošljavanje uz primamljive poticaje .

- Ovim zakonom se uređuju prava i obveze HNŽ-a, utvrđivanje i provođenje mjera za poticanje i održavanje veće stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih, ostvarivanje materijalne i socijalne sigurnosti u slučaju nezaposlenosti i drugih prava po toj osnovi, nadležnost Službe za zapošljavanje HNŽ-a, te nadzor nad primjenom ovog zakona i druga pitanja značajna za zapošljavanje u županiji, navedeno je za predmet zakona.

U postupku ostvarivanja prava i obveza temeljem nezaposlenosti i drugih pitanja vezanih za zapošljavanje, koja nisu regulirana ovim zakonom, prema prijedlogu se primjenjuje Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Mjere za poticanje i održavanje veće stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih, kako se naglašava, donosi Vlada HNŽ-a u smislu ukupne aktivnosti usmjerene za poticanje zapošljavanja u županiji, koje se sukladno politici i strategiji tehničkog i tehnološkog razvoja gospodarstva utvrđuju u cilju unaprjeđenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti te osiguranja potrebnih kadrova sukladno zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja gospodarstva. U ovome prednacrtu zakona planirane su prekvalifikacije i dodana obrazovanja, ali i stručna suradnja sa svim nezaposlenim osobama u što se uključuje pomoć pri njihovoj potrazi za poslom kroz zakonom određene metode.

No, da bi ovaj zakon došao na svoje, treba proći sve zakonom predviđene procedure, a do tada svi zainteresirani svoje komentare i prijedloge mogu dostaviti u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ulica Stjepana Radića 3, 88 000 Mostar ili na e-mail: ministarstvo.zrss.hnz@mocable.ba do 10.01.2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNŽ-u 32.337 nezaposlenih

Prema podacima s kojima raspolaže Služba za zapošljavanje HNŽ-a, do kraja studenoga ove godine na Zavodu je evidentirano 32.337 nezaposlenih osoba. Najviše je njih kao i do sada u gradu Mostaru koji broji 16.127 osoba, a slijede ga Konjic sa 3924 osobe, Čapljina sa 3146 osoba, Čitluk sa 2460 osoba, Jablanica sa 2244 osobe, Stolac sa 2102 osobe, Prozor-Rama sa 1895 osoba, Neum sa 407 osoba, te Ravno sa 32 nezaposlene osobe. Veliki udio nezaposlenih osoba u HNŽ-u su žene kojih je čak 16.717 žena, a evidentirano je 700 novoprijavljenih osoba na Zavod za zapošljavanje. Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 457 javilo se na Zavod zbog prestanka radnog odnosa.

Vezani članci