Proslava Uzvišenja križa Kristova na Križevcu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Kako je običaj još od daleke 1934. kada je na brdu iznad Međugorja podignut zavjetni križ, u čije su križište ugrađene relikvije Isusovog Križa dobivene za ovu prigodu iz Rima, blagdan Uzvišenja križa Križa u župi Međugorje zove se „Križevac“ i tradicionalno se slavi prvu nedjelju nakon blagdana Male Gospe. Do 1981. ovaj blagdan na Križevcu su slavili mještani župe i stanovništvo iz okolnih mjesta a od Gospina ukazanja na Križevac dolaze i hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored župljana iz Međugorja na ovaj blagdan, i danas kao i mnogo puta ranijih godina, na Križevac se uspeo veliki broj hodočasnika iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i iz svih krajeva svijeta. Mnogi od njih u Međugorje su došli automobilima i autobusima ali veliki je broji i onih koji u Međugorje na današnji blagdan od svojih domova dolaze pješice. Posebno je dojmljivo vidjeti one koji zavjetuju popeti se na Križevac po uskoj stazi sačinjenoj od oštrog kamenja bosonogi.

Dodajmo i to kako je ove godine posebno na mukama bilo osoblje koje se na Križevcu brine o ozvučenju. Samo večer prije proslave blagdana drski lopovi ukrali su opremu s Križevca i tako natjerali osoblje na žurnu intervenciju, kako bi i oni koji se nisu uspjeli popeti do samoga vrha mogli čuti svetu Misu.

pogled.ba

Vezani članci