Međugorje nadmašuje prošlogodišnje podatke

Vidi originalni članak

Prema podacima koje objavljuje župni ured u Međugorju, ove godine je podijeljeno 1,5 milijuna svetih pričesti, što je znatno više nego prošle godine, piše Večernji.ba. Ovo je već godinama najveći pokazatelj koliko je hodočasnika u Međugorju i kakvo je stvarno stanje po tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međugorski župnik fra Marinko Šakota nije želio posebno komentirati ovu temu, ali je dodao kako su podaci točni i kako se ne mogu osporiti.

- Ljudi i dalje prelaze tisuće kilometara kako bi došli u Međugorje. Svi oni dolaze iz neke svoje potrebe, svi imaju nakane, a mi smo tu da im pomognemo koliko možemo. Međugorje svake godine prima stotine tisuća hodočasnika, pa i milijune, a tako je bilo i ove godine - rekao je za Večernji list BiH kratko fra Marinko.

Kolovoz rekordan

Najviše svetih pričesti je ove godine podijeljeno u kolovozu, čak 358.760, a broj svećenika koncelebranata u tome mjesecu je bio nevjerojatnih 7965, odnosno, 256 dnevno. Najmanje svetih pričesti je ove godine podijeljeno u veljači, što je i očekivano i bilo ih je 30.750. Sigurno je kako će do kraja godine broj svetih pričesti premašiti podatak od dva milijuna, što dovoljno govori o snazi i važnosti Međugorja u životu katolika, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. I nije samo Međugorje bilo mjesto kuda su prolazile rijeke hodočasnika.

Razvoj Hercegovine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliku korist od povećanog posjeta Međugorju imala je mostarska zračna luka. Upravo hodočasnici čine najveći broj putnika u mostarskoj zračnoj luci, a prije nekoliko dana je sletio posljednji ovogodišnji zrakoplov iz Libanona koji je mjesecima prevozio putnike s istoka u Međugorje.

- Ove godine ponovno bilježimo porast broja putnika u odnosu na prethodne godine. Ova zračna luka bi daleko lošije poslovala i pitanje je bi li mogla opstati da nismo blizu Međugorja. Broj charter-letova je u stalnom porastu, a očekujemo kako ćemo otvarati i nove zračne koridore upravo zahvaljujući hodočasničkom turizmu. Još uvijek veliki broj hodočasnika koji dolaze u Međugorje dolazi preko zračnih luka u Splitu i Dubrovniku i nadamo se kako ćemo uspjeti dovesti svojim aktivnostima dio tih putnika u Mostar - rekli su nam u mostarskoj zračnoj luci.

A Zračna luka Mostar je samo dio priče u kojoj mnogi imaju veliku korist od Međugorja i hodočasničkog turizma.

Prema najavama, i iduće godine se može očekivati porast broja dolazaka. Naši sugovornici iz Međugorja na kraju ističu kako će ono i dalje biti otvoreno za sve ljude dobre volje, za sve one koji traže utjehu, pomoć, nadu, pomirbu i mir s Bogom.

Večernji list

Vezani članci