Lijanović opstruira početak gradnje kanalizacijskog sustava u Međugorju?

Vidi originalni članak
... i izgradnji druge faze izgradnje kanalizacijskog sustava za naseljena mjesta Međugorje i Bijakovići. Realizaciju ovog projekta, međutim, prema riječima načelnika općine Čitluk Ive Jerkića opstruira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Općina Čitluk je još davno za izgradnju međugorske kanalizacije aplicirala prema Europskoj investicijskoj banci i prema Europskoj komisiji. Za tu svrhu Općini je Europska komisija iz IPA fondova za 2008. godinu odobrila milijun eura, a Općina Čitluk se obvezala osigurati dodatnih milijun eura. Tim sredstvima Europske komisije Općina Čitluk je još prošle godine pokraj postojećeg čitlučkog pročistača u naselju Potpolje izgradila novi pročistač za međugorsku kanalizaciju kao i snažnu crpnu stanicu u Međugorju. Od svojih milijun eura Općina je planirala izgraditi visokotlačni vod koji će povezati crpnu stanicu Međugorje s pročistačem u Potpolju te izgraditi dio glavnog kolektora od Pošte do Crkve te do kružnog toka i od Ćorkova doca prema potoku Lukoć. Tako bi se stvorili preduvjeti za izgradnju lokalne kanalizacijske mreže, kaže čitlučki načelnik Ivo Jerkić za portal Brotnjo. info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jerkić kaže kako je općina Čitluk u siječnju 2012. godine završila projekt izgradnje tlačnog voda i glavnog kolektora i predala ga Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović. No, tek u lipnju 2013. od Ministarstva, odnosno njihovog PMU tima koji je zadužen za realizaciju ovih projekata od strane EIB-a, općina Čitluk dobila je suglanost da s Federalnim ministarstvom financija može potpisati ugovor o kreditu EIB-a u iznosu 1.200.000,00 KM, što je i učinjeno.

Iste godine u rujnu potpisali smo ugovor o grantu u iznosu od 493.750 KM nepovratnih sredstava, koji prati taj kredit. Ostatak od dva milijuna maraka općina će osigurati iz svog proračuna kako bi se taj projekt i završio, pojašnjava načelnik Jerkić.

Nakon što smo, dodaje, potpisali ugovore o kreditu i grantu, raspisali smo javni natječaj za obavljanje radova te od deset prispjelih ponuda povjerenstvo je odabralo najpovoljnijeg izvođača. Potom smo, nastavlja načelnik Jerkić, 1. travnja ove godine, u nazočnosti šefa izaslanstva Europske komisije u BiH Petera Sorensena, s poduzećem Hering iz Širokog Brijega potpisali ugovor o izvođenju radova.

-Nažalost, nakon potpisivanja ugovora do danas nismo mogli početi. Prilikom predavanja projekta Fiche za izgradnju vodoopskrbe, odvodnje i kanalizacije, u koji je uključeno dvadesetak općina iz FBiH i preporuke EIB-a, općine su prihvatile da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno njihov PMU tim, raspiše natječaj za jedinstven nadzor radova za sve općine. Ta procedura je završena i za nadzor svih projekata vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda u FBiH (Watsan FBiH) odabran je francusko-austrijski konzorcij koji predvodi Louis Berger. Još nismo potpisali nikakav ugovor s odabranom tvrtkom za nadzor radova i od Federalnom ministarstva poljoprivrede tražimo da nam to omogući kako bi smo našeg izvođača uveli u posao, kaže čitlučki načelnik za portal Brotnjo.info.

Ključ svega je, kaže Jrkić, u tom što Ministarstvo takav ugovor ne želi potpisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Ne znamo zašto! Traže od općina samo da potpišemo nekakve izjave, što je u suprotnosti s ugovorom koji smo potpisali s Federalnim ministarstvom financija o grantu i kreditu. U ugovoru stoji da će, nakon odabira jedinstvenog nadzora, općine potpisati podugovor s tim odabranim nadzorom te potom krenuti s radovima. Od siječnja 2012. godine ne možemo dobiti suglasnost za početak realizacije projekta međugorske kanalizacije, a više od pola godine čekamo na potpisivanje ugovora o nadzoru. Kako sam već spomenuo izvođača smo davno odabrali, kaže Jerkić.

Ističe kako mu nije mi jasno zašto se sve ovo događa.

-Mi moramo poštivati zakone. Moramo stvoriti pravnu obvezu prema nadzoru kojeg su oni izabrali, a tek onda početi s radovima. Drugog načina jednostavno nema. Projekti predugo stoje. Radi se o ukupnoj vrijednosti projekta svih dvadesetak općina u iznosu od 120 milijuna eura kredita EIB-a. Sve to stoji..., veli Jerkić.

Vezani članci