Članovi Sanitetske službe Malteškog viteškog reda iz Kolna već stigli u Međugorju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Pod geslom "Svjedočiti vjeru i pomagati potrebnima" svake godine od početka svibnja do kraja listopada djelatnici Malteške prve pomoći dolaze u Međugorje i zajedno s domaćim liječnicima i medicinskim sestrama svakodnevno od 9 - 21 sat dežuraju u ambulanti "Donum Dei" pokraj župne crkve sv. Jakova, gdje pružaju potrebnu liječničku pomoć svima kojima ona zatreba.

U tome im pomažu brojni volonteri koji svakog mjeseca naizmjence dolaze iz različitih njemačkih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziv međugorskog župnika fra Petra Vlašića, ove su godine djelatnici Malteške prve pomoći iz Njemačke u Međugorje stigli ranije nego ikad (na Cvjetnicu) kako bi bili na usluzi hodočasnicima. Razlog njihova ranijeg dolaska u Međugorje je taj što su još prije uskrsnih blagdana, unatoč svakodnevnoj kiši, u to Gospino svetište počele pristizati brojne hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irske, Velike Britanije, Kanade, Mauricijusa, Malte, Rumunjske, Češke, Koreje, Španjolske, Portugala, Japana, Mađarske, Švicarske, Španjolske, Argentine, Meksika, Libanona, Belgije, Latvije, Slovenije, Slovačke, te napose iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i to u većem broju nego ikad dosad.

Njemački volonteri, a domaće medicinsko osoblje 

Od gospođe Helge Recht-Gerdes, stalne voditeljice službe njemačkog Malteškog reda u Međugorju, koja je sa svojim Mužem Hermanom i još dvoje volontera iz Triera i Doseldorfa u međugorsku ambulantu stigla na Cvjetnicu, doznali smo da će se i ove godine s njemačkim Maltezerima dežurati domaći liječnici : dr. Slavica Kajić iz Ploča, zatim dr. Mladen Krezić, dr. Martina Zorić, dr. Zrinka Blažević i dr. Drinka Škoda iz Čapljine te tri medicinske sestre: Branka Brajković iz Čapljine, Slađana Zovko iz Dragićine i Karolina Vasilj iz Međugorja. 

Prema njezinim riječima samo u prošloj godini imali više od 5.000 intervencija u ambulanti, kod crkve, na Brdu ukazanja ili na Križevcu. Najteže im je, kaže, kad ozlijeđene pacijente treba nositi s Brda ukazanja ili Križevca pri čemu im velikodušno pomažu članovi Zajednice Cenacolo na čemu im se posebno zahvaljuje. Kazala je da će im se ove godine pomagati i članovi međugorske Frame koje su lani osposobili za pružanje prve pomoći, ali i studenti Medicinskog fakulteta iz Mostara.

Na pitanje zašto se ona i njezin muž već trinaest godina zaredom žrtvuju i dolaze pomagati hodočasnicima, gospođa Helge Recht-Gerdes je odgovorila :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U Međugorje dolazimo s radošću i ljubavlju i to iz dva razloga : prvo zato što je Međugorje mjesto neizmjerne molitve i duhovne obnove i drugo: zato što hodočasnici trebaju našu pomoć.

Odakle vam tolika snaga ?

- Snagu crpimo iz dubine duše, od Boga i međugorske Kraljice mira – rekla nam je na kraju ta velikodušna i plemenita žena.

Donacije i dobročinitelji

Treba istaknuti da se međugorska ambulanta "Donum Dei" i Malteška prva pomoć u Međugorju financiraju isključivo od dobrovoljnih priloga pacijenata i donacija dobročinitelja. Od tih se sredstava nabavljaju lijekovi, infuzija, injekcije, zavoji, materijal za šivanje, medicinski uređaji i oprema, plaća struja, voda, benzin, telefon i ostalo. Siromašnim pacijentima u toj ambulanti liječnička je pomoć besplatna, a od ostalih se očekuju dobrovoljni prilozi.

Briga za hodočasnike

Briga za hodočasnike bitan je dio poslanja Malteškog reda od samog njegova utemeljenja u Jeruzalemu prije više od 900 godina. Danas taj viteški red putem svojim karitativnih ustanova djeluje diljem svijeta. Među njima je i Malteška prva pomoć koja djeluje od 1953. godine i okuplja oko 900.000 pomagača, 35.000 dragovoljaca i 3.500 redovnih suradnika. Oni su angažirani u obavljanje brojnih zadaća u službi hitne pomoći, staračkim domovima, sirotištima, obiteljima u radu s djecom starima, mladima itd.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info

Vezani članci