Uspješno završeni Dani meda Hercegovine 2009.

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Među nazočnima su bili članovi Udruge, predstavnici vlasti Županije Zapadnohercegovačke na čelu s Premijerom gosp. Zvonkom Jurišićem, predstavnici susjednih županija te predstavnici općinske vlasti na čelu sa gospodinom Nevenkom Barbarićem. Veći broj uzvanika je bio zahvaljujući i gostima iz Dubrovačko - Neretvanske županije kao i iz susjednih Herceg-Bosanske i Hercegovačko - Neretvanske Županije.

Ivan Kordić, Predsjednik Upravnog odbora Udruge Kadulja, je posebno istaknuo podatak kako su sva 44 uzorka meda koja su sudjelovala u natjecanju potvrđeni kao prirodni proizvod te da među istima nije bilo krivotvorina.

Šampion - Obiteljsko pčelarstvo Antona i Tomislava Borasa

Rekordna 44 uzorka meda su prikupljena od pčelara sa područja regije Hercegovine i to općina Ljubuški, Čapljina, Neum, Grude, Posušje, Mostar i Čitluk.

U 8 kategorija u kojima su se proizvođači natjecali, kao najbolji med (Šampion medova), je proglašen medljikovac koji je proizvelo obiteljsko pčelarstvo Antona i Tomislava Borasa iz Gornje Vitine.

Dodatni motiv svim pčelarima u budućem radu je i gesta Premijera Zvonka Jurišića koji je pri uručivanju plakete i statue gospodinu Antonu Borasu, za osvojeno odličje Šampion medova, ispred Vlade Županije Zapadnohercegovačke dodijelio posebnu nagradu u iznosu od 500 KM kao pčelaru proizvođaču najbolje ocijenjenog meda na ovom natjecanju.

Kordić: "Nastavljamo s aktivnostima!"


"Manifestacija je od velikog značaja, ne samo za Općinu Ljubuški, nego i za područje cijele Hercegovine kao prostora prepoznatljivog po pčelarstvu i proizvodima od pčela. Prvenstveni cilj ove manifestacije je osigurati bolje gospodarenje s pčelama te u konačnici imati kvalitetniji med na stolovima potrošača", istakao je Kordić, Predsjednik Upravnog odbora Udruge Kadulja, najavljujući dalje aktivnosti na podizanju kvalitete meda i organizacije pčelarske proizvodnje.

Pojačan inspekcijski nadzor

Tijekom održavanja ove manifestacije uspjeli smo dobiti i izjavu od gospođe Ivane Bunoze kao predstavnika Uprave za inspekcijske poslove ŽZH a ujedno i člana komisije za ocjenjivanje meda.

Gospođa Bunoza je potvrdila da su u Upravi za inspekcijske poslove zaprimili pisani zahtjev iz Udruge Kadulja za pojačanim inspekcijskim nadzorom meda koji se nalazi u prometu na prostoru ŽZH. Temeljem ovog zahtjeva, Uprava za inspekcijske poslove će potrebni nadzor provesti već u Siječnju 2010. godine. Također je istaknula dosadašnju iznimno uspješnu suradnju pčelara s prostora naše Županije sa ovom institucijom Vlade ŽZH.

Nakon dodjele nagrada svi nazočni su nastavili druženje uz prigodni domjenak.
Ijubuski.info

Vezani članci