Ljubinje općina koja odumire

Vidi originalni članak

"Najveći problem je voda, a zatim put na relaciji Ljubinje - Stolac. On se vodi kao magistralni put, a vidjeli ste kako izgleda. Urađen je 1974. godine i od tada nije obnavljan. To vam je magistralni put koji je širok samo pet metara. Mislim i da smo jedina općina u ovoj regiji koja nema alternativni vod za napajanje električnom energijom. Nama struja dolazi iz Federacije BiH i pola naših dalekovoda je u Federaciji, a pola je u RS", objašnjava Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubinje je poslije 20 godina vladavine SDS-a i njegovog kadra Veska Budinčića u listopadu prošle godine dobilo Krunića za novog načelnika. On kaže da bi, prema obećanjima iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, ove godine trebalo da počne sanacija bar jednog dijela kritičnog puta, a dogovorena je i izrada projekta za obnovu vodovodne mreže.

"Čim sam došao na funkciju razgovarao sam sa resornim ministrom i dobio obećanje što se tiče puta. Kada je snabdijevanje vodom u pitanju, tu je situacija teža jer se radi o velikim ciframa, ali će određene stvari biti urađene kako ne bi dolazilo do tako čestih nestanaka vode", kaže Krunić.

Pored očiglednih infrastrukturnih problema, Ljubinje, kao i ostatak istočne Hercegovine, ima ogromne probleme sa nezaposlenošću, toliko velike da je više nezaposlenih nego onih s plaćom.

"Mi smo prije rata bili općina koja nije imala nezaposlenog čovjeka, čak su nam dolazili iz Stoca i Čapljine da rade, a sad je već druga priča. Dugi niz godina ništa nije ulagano u općinu, tako da mi sada imamo ogromne probleme", govori Krunić.

Ulice Ljubinja su puste, a ekipa Nezavisnih novina je za tri sata koliko je provela u ovom mjestu srela svega nekoliko mještana. Inače, ova općina trenutno broji oko 2.300 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreli smo Milicu Dangubić, devetnaestogodišnjakinju iz Ljubinja, koja već godinu dana radi u jednom od lokalnih kafića. Kaže da je trenutno zadovoljna tim poslom, ali da to nije trajno rješenje.

"Većina ovdje radi po kafićima, pekarama i prodavaonicama. Imamo tu samo jednu-dvije tvornice koje kao nešto rade, a sigurna sam da bi rijetki odlazili kad bi se omogućilo mladima da rade i normalno žive. Danas tko god ode na fakultet - i ne pomišlja da se vrati u Ljubinje", kaže Dangubićeva.

Nisu rijetki ni slučajevi kao što je kod V.Đ., majke troje djece. Ona i suprug preživljavaju od dječjeg dodatka.

"Što misliš kako živim: imamo 105 KM dječjeg dodatka nas petoro i podstanari smo. Je l treba još nešto da pričam? Da ima igdje posla radili bismo, ali kad nema", kaže ona.

Ljubinjci prestaju i da sade svoj nadaleko poznati duhan. U samoj općini nema nijedne otkupne stanice, a sama cijena je, kažu, smiješna.

"Većina naroda se sada okrenula sadnji smilja. Biljka je veoma otporna, ulaganje malo, rizika skoro da i nema, a potražnja za uljem od smilja je velika. Sve što se proizvede otkupe firme iz Italije, koje se bave proizvodnjom parfema", govori Krunić.

Ovu malu zajednicu u vrijeme cvata voća zadesile su i velike hladnoće, koje su uništile skoro čitav urod višnje i trešnje. Šteta je, kaže načelnik, oko milijun i po KM, što je nešto malo manje od godišnjeg budžeta općne. "Eto, i nevrijeme nas hoće, a dobro sve češće zaobilazi", kaže jedan stariji Ljubinjac.

Nezavisne novine

Vezani članci