Profesor u mirovinu, učenici u - bojkot!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Svi maturanti livanjske Gimnazije, njih šezdesetak, stupili u organizirani bojkot kompletne nastave. Glavni razlog je taj što već mjesec dana nemaju nastave iz matematike i što se bilo kakvo rješenje toga problema još niti ne nazire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevajući čak i smjenu školskog ravnatelja, te resorne županijske ministrice, maturanti livanjske Gimnazije ogorčeni su i činjenicom što još ništa nije poduzeto glede njihovih priprema za polaganje hrvatske državne mature, kao preduvjeta za mogućnost upisa na nekom od fakulteta u susjednoj državi.

Kako će se ovaj ‘matematički problem’ u livanjskoj
Gimnaziji riješiti, teško je predvidjeti /MIRO ŠKOBIĆ
Dogovor (ne) postoji

Velik broj livanjskih gimnazijalaca ostao je bez nastave matematike nakon što je prof. Merzuku Kamberu uručeno rješenje o umirovljenju, iako se, navodno Kamber ranije dogovorio s ravnateljem Gimnazije Lukom Novokmetom da će mu, radi bolje mirovine, omogućiti rad u školi do kraja ove godine. Međutim, takav dogovor, Novokmet negira, tvrdeći da je u ovom slučaju postupio sukladno važećim zakonskim propisima. 

U cilju rješavanja ovoga problema, Novokmet ističe da je odmah nakon Kamberova odlaska u mirovinu škola raspisala natječaj za prijam jednog ‘‘matematičara’’, ali da se na taj natječaj nitko nije javio. Nastojeći ipak riješiti problem, nedavno je reagirao i Upravni odbor Gimnazije.

Donio je odluku kojom se u takvoj situaciji odlaže rješenje o Kamberovu umirovljenju i omogućava tome profesoru da se vrati na posao. Prema mišljenju školskog Upravnog odbora, takva odluka ima apsolutno svoje uporište u Zakonu o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica ne da

No, resorna županijska ministrica Gordana Cikojević tako ipak ne misli, te je usmeno obavijestila Kutlešu da se ne može postupiti po toj odluci. Inače, odluku o Kamberovu povratku na posao podržalo je Vijeće roditelja. No, ni to nije pomoglo.

Nažalost, zbog njezine zauzetosti, mišljenje resorne županijske ministrice Gordane Cikojević o ovom slučaju nismo mogli čuti, ali bez obzira na to posve je sigurno da se ovdje radi o nečijem inatu koji se najizravnije prelama preko leđa učenika. Kako će se ovaj problem riješiti, teško je predvidjeti. No, sigurno je samo jedno da će maturanti livanjske Gimnazije ponovno sjesti u školske klupe kada dobiju profesora matematike.

slobodna dalmacija

piše : Željko

Vezani članci