Obilježena 24. obljetnica oslobođenja Kupresa

Vidi originalni članak
...u danas je u Kupresu svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja tog grada. Ujedno je ovo i obljetnica postojanja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB. Program obilježavanja započe je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu. U crkvi Svete obitelji slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike HVO-a i specijalne policije HR HB. Potom je održan svečani mimohod branitelja kroz grad, uz pratnju Vojnog orkestra OS BiH, a svečana akademija je održana u Hrvatskom domu Kupres. Nakon održavanja akademije održano je je braniteljsko druženje.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima '94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto '95., Oluja, Maestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno - Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.
Govor generala zbora Stanka Sopte objavljujemo u cjelosti

Poštovani prijatelji!

Opet su nam došle, te naše obljetnice Kupresa. I opet ih želimo obilježiti, želimo ih se sjetiti. Koliko je god ona prva iz 1992. bila i teška i krvava, nekako nam se usjekla u srce. Ne damo da je vjetrovi odnesu, da je snjegovi i magle zametu i otmu. Ona je bila naš veliki boj i naše vatreno krštenje s nadmoćnijim neprijateljem. Ona nas je naučila kako treba ratovati. Napravili smo crtu bojišnice i stvorili slobodni teritorij i poveznicu s matičnom Domovinom.

I čekali smo na toj crti bojišnice. Čekali i spremali se. A svaki su dan pred našim očima bili naši poginuli, naši nestali, naši ranjeni, naš prognani puk. I kad smo smogli snage. Kad smo stasali u gardijske brigade HVO-a HR HB onda smo na Kupresu pomeli neprijatelja. Mogli smo ih tjerati do Crnoga Mora.

Eto, toga se sjećamo ovdje na Kupresu. Kupres je naše vatreno krštenje i naše pobjedničko polje. Na njemu smo doma i na njemu znamo da smo jači i da je Kupres naš. Neka je na njemu lijepo svima, ali on je naš. Naših kraljeva hrvatskih u Bosni i naše hrvatske kraljice Katarine koja je na njemu - u Otinovcima - dala graditi crkvu naše vjernosti Bogu i Domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj se obljetnici sjećamo svih poginulih i njihovih obitelji, svih nestalih i njihovih obitelji, svih naših ranjenih. Neka mirno počivaju na našoj hrvatskoj grudi, a mi poštujmo i cijenimo njihove živote i njihovu krv. Oni su je dali za slobodu. Mi tu slobodu moramo čuvati i predati je našoj djeci i našoj budućnosti.

Vama pripadnicima specijalne policije MUP-a HRHB koji danas slavite dan utemeljenja čestitam i zahvaljujem na žrtvi koju dadoste za slobodu Hrvatskog naroda. Vašem ratnom zapovjedniku generalu Zlatanu Miji Jeliću izražavam divljenje za blistavi ratni put i vitešku hrabrost s kojom Vas je predvodio.

Živjeli.

Kamenjar.com

Vezani članci