Na području Konjica i Jablanice bilo više od 40 logora za Hrvate, najodgovorniji za zločine Sefer Halilović, Zuka i Ćibo

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...pokrenulo je lavinu pitanja, među kojima je najglasnije ono što postavljaju hrvatski logoraši: Zašto hvatate marginalce kad se zna tko su najodgovornije osobe za zlostavljanje i ubijanje hrvatskih civila i pripadnika HVO-a?

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Mirko Zelenika za Dnevnik.ba iznosi bolne činjenice iz ratnih godina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na području sjeverne Hercegovine, u Konjicu i Jablanici bilo je više od 40 logora za Hrvate. Bolje reći, bila je to čitava mreža logora koju su osnovali projektanti akcije Neretva '93. u koordinaciji s tadašnjom lokalnom vlasti. A ti projektanti, ujedno i najodgovorniji za zločine nad Hrvatima na tom području su Sefer Halilović, čelni čovjek, zadužen da provede akciju, Zulfikar Ališpago Zuka, operativno-vojna podrška toj akciji i predsjednik ratnog Predsjedništva u Konjicu i Jablanici dr. Safet Ćibo, kojeg je tadašnje Predsjedništvo RBiH postavilo umjesto legalno izabranih dr. Rusmira Hadžihuseinovića u Konjicu i Nijaza Ivkovića u Jablanici - priča Zelenika.

Zelenika, koji je i sam osjetio svu torturu logora Armije RBiH iz kojeg je pušten 1. travnja 1994. godine (u logorima je proveo 10 i pol mjeseci, od kojih u Muzeju u Jablanici 4,5 mjeseci), ističe kako su dva središnja logora bili onaj u Sportskoj dvorani Musala u Konjicu te u Muzeju u Jablanici.

- Filijalnih logora je bilo mnoštvo. Na području Konjica, nabrojat ću samo neke - Gornje Viševice, Parsovići, Buturović Polje, Čelebići... odakle su hrvatske logoraše Zukini ljudi prebacivali u Musalu, pa u Tarčin, pa iz Čelebića u Jablanicu... Iz Muzeja u Jablanici, logoraše su opet prebacivali u Donju Jablanicu, pa u Donju Drežnicu u crkvu na području mostarske općine, tamo su zlostavljani, mučeni, neki su se vratili, mnogi su ubijeni... - prisjeća se Zelenika bolnih ratnih dana, napominjući još jednom kako je osnovana čitava mreža logora a sve je kontrolirao Specijalni odred za posebne namjene 'Zulfikar' pri Štabu vrhovne komande Armije BiH.

- Tri i pol tisuće Hrvata Konjica i Jablanice prošlo je kroz te logore. Na području Federacije BiH pod kontrolom Armije RBiH bio je ukupno 331 muslimanski logor kroz koji je prošlo 14.440 Hrvata. Kao što jasno stoji i u knjizi Ivice Mlivončića 'Muslimanski logori za Hrvate u BiH u vrijeme rata 1991.-1995.' od tih 14.440 nešto više od 4000 bilo je branitelja HVO-a, dok su sve ostalo u logorima bili zatočeni hrvatski civili. Od 14.400 zarobljenih Hrvata u 331 muslimanskom logoru, ubijeno ih je oko 620 nakon zarobljavanja - kaže Zelenika za Dnevnik.ba.

Zelenika ističe i kako je logor Muzej u Jablanici formiran odlukom ratnog Predsjedništva općina Konjic i Jablanica. Ponovno ističe kako su ovdje sve oči uprte u Tužiteljstvo BiH, jer je akcija Neretva dokumentirana, a uhićuju se 'mali ljudi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U Zenici je vojno-političko muslimansko vodstvo donijelo odluku o akciji Neretva '93., kako bi 'išli oslobađati dolinu Neretve od HVO-a'. I sam sam, prije nego sam zatočen u logor, 13. lipnja 1993. razgovarao s dr. Safetom Ćibom. Pitao sam ga tada zašto je zatočeno naših 28 ljudi. On mi je tada odgovorio: U tijeku je provjera jesu li išta učinili. Ako nisu, dobit će 'ćage' (papire, nap. a.) da ih više nitko na ulici ne može zaskočiti i teretiti ni za što... I mnogi su mu povjerovali. I ja sam mislio da će tako biti. Ali, umjesto da ih puste, zarobili su novih oko 800 Hrvata. I to je krunski dokaz da je dr. Ćibo imao kontrolu nad logorima, da ih je mogao formirati, raspustiti, kad je htio... - kaže Zelenika.

Ogorčeno ističe kako je posebna katastrofa našeg društva u FBiH kako su svi odgovorni za ratne zločine bili u državnoj službi.

Vezani članci