Q groznica: Četiri osobe iz Gruda završile u bolnici u Mostaru

Vidi originalni članak
...je pismena potvrda da su četiri osobe s Drinovačkog Brda hospitalizirane u KBC-u Mostar oboljeli od Q groznice.

Navedene osobe bile su u kontaktu s ovcama, stado ovaca je u karanteni pod nadzorom veterinara, a u ponedjeljak je predviđeno vađenje uzoraka krvi kod ovaca i njihovo slanje na detaljnu analizu, a ovisno o rezultatu poduzeti će se daljnje aktivnosti, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Q-groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - vrućicom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje 2 do 3 tjedna, što svakako otežava otkrivanje uzroka bolesti.

Coxiella burneti je obvezan unutarstanični parazit, nema kapsulu, može stvarati spore. Visoko je zarazna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati zarazu. Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama.

Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja, odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol koji svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine.

Prvi.tv

Vezani članci