Gruđani ne mogu se poduzimati klasične mjere zaštite od poplava

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
"Na području Gruda ne mogu se poduzimati klasične mjere zaštite od poplava, kao što je izgradnja ustava, nasipa i slično, pa smo bili prisiljeni stalno tražiti od Agencije za vodno područje Jadranskog sliva ispuštanje vode kroz stari tunel, kao i kroz tunel kojim voda ide kroz hidroelektranu", ističu u tom stožeru te dodaju da su posebno tražili da se obavezno pusti protok vode kroz ponor Šainovac.

U priopćenju stoji da je sukladno stanju u Ljubuškom, Čapljini i Metkoviću omogućen puni rad Hidroelektrane Peć Mlini te da se kroz stari tunel ispušta 6 metara kubnih vode u sekundi.

"Nadamo se da će se tijekom dana količina ispuštene vode povećati i da će konačno doći do pada vodostaja na poručuju općine Grude. Također, sve službe i to MUP, Komunalno poduzeće, Vatrogasno društvo i druge stavljene u stanje pripravnosti", ističu u tom stožeru.

Također podsjećaju da će načelnik općine Grude Viktor Marić imenovati povjerenstvo za procjenu štete na građevinskim objektima, a popis šteta na poljoprivrednim kulturama uradit će se u suradnji s mjesnim zajednicama poplavljenih područja.

Iz Stožera civilne zaštite općine Grude mole građane za razumijevanje jer, kako su kazali, moraju biti svjesni da je veći dio BiH, kao i susjedne Republike Hrvatske, pogođen poplavama i da je jedini način obrane od poplava u toj općini ispuštanje vode kroz postojeće tunele.

(Fena)

Vezani članci